6 kisváros Nagy-Britanniából, ahol garantált a karácsonyi hangulat

Ha még nem talált meg minket az ünnepi hangulat, ezek a macskaköves utcácskák és mézeskalácsházikók biztosan segítenek.

Fotó: Shutterstock

Bár Nagy-Britanniában sem garantált a fehér karácsony, a festői szépségű városok és falvak ebben az időszakban a nagyszerű fekvésnek, a fényeknek és az illatoknak hála egyenesen mesebelivé változnak. Macskaköves utcák, Tudor-kori főutcák, heti termelői piacok, hangulatos fényjátékok és egy csipetnyi Shakespeare-i hangulat. Íme a 6 legünnepibb karácsonyi város Nagy-Britanniában.

Windsor, Berkshire

Fotó: Unsplash

Igazi királyi hangulatú karácsonyban lehet részünk, ha a Londontól 35 km-re fekvő Berkshire grófság Windsor nevű városkájába utazunk. A híres windsori kastély a világ egyik legnagyobb és Anglia legrégebbi kastélya, amely még ma is királyi rezidenciaként működik, de a látogatók előtt is nyitva áll. Természetesen nem az egész kastélyt, de több szobát is megnézhetünk, bepillanthatunk a gótikus Szent György-kápolnába, ahol a néhány éve elhunyt II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg is nyugszik.

Az ünnepi időszakban természetesen a kastélyt csodásan feldíszítik, a városban pedig jégpálya és ünnepi vásárok várnak ránk.

Stratford-upon-Avon, Warwickshire

Fotó: Shutterstock

William Shakespeare szülőhelyénél kevés jobb hely van karácsonykor. Macskaköves utcáit nemcsak ünnepi fények és díszek szegélyezik, de számos látnivalója – például a Shakespeare múzeum – Tudor-karácsonyi hangulatúvá változik. December elején mintegy 300, helyi kézműves termékeket árusító standot állítanak fel a viktoriánus karácsonyi vásáron, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna az időben.

Mousehole, Cornwall

Fotó: Shutterstock

A Mousehole Harbour Lights fényfesztivál az egész Egyesült Királyságból és azon túlról is vonzza a látogatókat; nem is csoda, ezt a kedves, cornwalli halászfalut ugyanis mintegy 10 ezer izzóval díszítik fel ebben az időszakban. A fények december 11-től január 6-ig láthatóak szürkület után, amíg pedig a felkapcsolásukra várunk, addig érdemes körülnézni a kikötő környékén található butikok, kávézók és galériák valamelyikébe.

Bournville, Birmingham

Fotó: Shutterstock

Egy kisváros, ami átvitt értelemben és szó szerint is olyan, mint egy kis csokoládés dobozka az ünnepek idején. Bournville-t 1901-ben a Cadbury család alapította a csokoládégyárában dolgozók számára, így olyan, mintha a karácsony kedvéért született volna. A városka egyik sztárja az 1948-ban ültetett atlaszcédrus, amelynek karácsony előtti fényárba borulása rengeteg látogatót vonz.

A csokoládégyár egyébként ma is működik, de nem csak az édességért, hanem a hangulatos házakért és utcácskákért is érdemes idelátogatni.

Whitby, Yorkshire

Fotó: Unsplash

A jelentős történelmi múltra visszatekintő Whitby ideális egy karácsony előtti kiruccanásra – a nyilvánvalókon túl a furcsa ajándékboltok és kocsmák miatt is. A festői kikötő és a Whitby Beach üdítő téli sétára csábítanak, nem is beszélve a Whitby apátság romjairól és az odavezető 199 lépcsőfokról, amelyek állítólag Bram Stoker Drakula című művét is ihlették.

Oban, Argyll

Fotó: Unsplash

A skóciai Oban hagyományos téli fesztiválja már november végén lezajlik, de a város utána átadja magát az ünnepi hangulatnak. A karácsonyi vásárlók, a tenger gyümölcsei kedvelői és a whisky-ivók egyaránt megtalálják itt számításukat, a város népszerű bárjai és éttermei pedig egész évben nyitva tartanak.

Kihagyhatatlan az ikonikus McCaig's torony, ahonnan fentről is megcsodálhatjuk a városka ünnepi fényeit.
AMI MÉG ÉRDEKELHET