Németországi utazás: várja a túrázókat a Fekete-erdő, ahonnan a Duna ered!

A Fekete-erdő számunkra különösen kedves hely, hiszen innen indul csaknem 3000 kilométeres útjára legfontosabb folyónk, a Duna.

Fotó: Shutterstock

A Fekete-erdőről (németül Schwarzwald) valószínűleg még az is hallott, aki sohasem nézte meg Németország térképét. Világhírét azonban nemcsak annak köszönheti, hogy a mese szerint itt tévedt el Jancsi és Juliska, illetve itt játszódott minden idők legnézettebb német filmsorozata, „A klinika”. A dús erdőkkel borított hegyvidék Baden-Württemberg tartományban található, nem messze a francia és a svájci határtól. Nyugatról és délről a Rajna völgye határolja, a hozzá legközelebbi nagyváros Stuttgart, a tartomány fővárosa. De vajon miért nevezik feketének, ha egyszer élénk zöld?

Fotó: Shutterstock

Donaueschingen, ahonnan a Duna ered

Nevének története az ókorig nyúlik vissza.

Amikor mintegy 2000 évvel ezelőtt a Római Birodalom az Alpoktól északra is terjeszkedésbe kezdett, a hegyeken átkelő légiók a Rajna túlpartján egy végeláthatatlan, összefüggő, sűrű erdőt találtak. A főleg fenyőfélékből álló erdő fái egyenként és közelről nézve természetesen zöldek – távolról azonban az erdő igencsak sötétnek, sőt, feketének tűnik! A derék rómaiak ezért a területnek a Silva nigra nevet adták, aminek jelentése: fekete erdő.

Fotó: Shutterstock

A Fekete-erdőben nem találunk az Alpokra jellemző három-négyezres hófedte csúcsokat (legmagasabb csúcsa a 1493 méteres Feldberg), a vidék ezért sokkal inkább a kirándulásról és túrázásról szól, mint a hegymászásról. Nyáron sokan választják a jól kiépített turistaút-hálózatokat, a tematikus túraútvonalak az adott régió egy-egy bizonyos jellegzetességére koncentrálnak, mint például a tanyasi élet, híres látnivalók, kultúra vagy a bor.

Fotó: baden-baden.com

Az enyhe éghajlatú és számos meleg vizű forrással büszkélkedő Baden-Baden évszázadok óta a világ egyik legnépszerűbb fürdővárosa. A látogatók több fürdő közül is válogathatnak, melyek közül az antik Róma hangulatát idéző, csúcskategóriás Friedrichsbad a leghíresebb.

Kihagyhatatlan látványosság még a Bad Wildbad mellett található Baumwipfelpfad Schwarzwald is.

A hatalmas lombkoronaösvény 20 méterrel magasodik az erdő fölé, és 1200 métert kell megtenni, amíg feljutunk az ovális kilátó tetejébe. A lefelé vezető utat akár egy 55 méter hosszú csúszdán is megtehetjük.

Fotó: Maulbronn/Günther Bayerl

Maulbronn kolostor

A régió nemcsak gyalog, hanem autóval is felfedezhető.

Leghíresebb autós túraútvonala a Schwarzwaldhochstrasse, amely gyantaillatú fenyőerdőkön vezet keresztül, és rendkívüli szépségű panorámát kínál az erre járóknak. Ugyancsak festői kilátás nyílik a Schwarzwald Panoramastrasse útvonalról, de népszerű a Badische Weinstrasse is, amely egy több fürdővárost is átszelő borút. A Fekete-erdő északi részén húzódik a „kolostorok útja”, a Klosterroute Nordsschwarzwald, amelyen több kolostorhoz, így az UNESCO Világörökség részét képező Maulbronn kolostorhoz is eljuthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET