Top 5 épület a nagyvilágból a 2022-es Google-keresések alapján

A Google idén is nyilvánosságra hozta a legnépszerűbb keresési szavait, ezek között a legtöbb érdeklődőt vonzó híres helyeket is.

Fotó: Pixabay

A Google „Year in Search" címmel nyilvánosságra hozott statisztikában olyan témákra bontják a kereséseket, mint például hírek, személyek, színészek, sportolók, sportmérkőzések, filmek, halálesetek, receptek, dalok és tévéműsorok. A minden év végén kiadott adatok között rá lehet keresni a turizmus témakörre globálisan és adott országra szűrve is. Az egész világon tavaly erre az öt nevezetességre kerestek rá a legtöbben.

​1. BUCKINGHAM-PALOTA, London

Fotó: Shutterstock

2022-ben a legtöbben a brit uralkodó rezidenciájára kerestek rá, ennek két oka is van. Először a II. Erzsébet királynő platina jubileuma alkalmából meghirdetett ünnepség, majd az év második felében az uralkodó halála és temetése késztette arra a netezőket, hogy rákeressenek. Az 1703-ban épült palota eredetileg városházaként funkcionált, de 1837 óta az uralkodók hivatalos londoni rezidenciája.

2. BIG BEN, London

Fotó: Shutterstock

A londoni Westminster-palota tornya 2012 óta az Erzsébet-torony nevet viseli, de a köznyelvben világszerte csak Big Benként emlegetik. A Big Ben eredetileg a torony 13,5 tonnás harangjának a beceneve volt, de mára, ahogy a Google-keresések is mutatják, a legtöbben a toronyra asszociálnak a név hallatán. A második hely nem meglepő, hiszen aki a királynő miatt a brit fővárosba érkezett, nemcsak a Buckingham-palotát, hanem az angol parlament keleti szárnyának végén álló óratornyot, London nemzeti és kulturális szimbólumát is meg szerette volna nézni.

3. GÍZAI PIRAMISOK, Kairó

Fotó: Shutterstock

A Gízai piramismező alatt 3 fő piramist, és mellette több kisebbet értünk, utóbbiak halotti templomok voltak a fáraók korában. A Gízai piramisok Kairó belvárosa mellett találhatóak, tehát könnyen megközelíthetőek. Hufu piramisa az ókori világ hét csodájának az egyike, nem véletlen tehát, hogy a világ egyik legnépszerűbb turistalátványossága is egyben.

4. A MEGVÁLTÓ KRISZTUS SZOBRA, Rio de Janeiro

Fotó: Unsplash

A 30 méteres Jézus-szobor nemcsak Rio de Janeiro, de Brazília szimbóluma is a szoborral szemben magasodó Cukorsüveg-heggyel együtt. Évente több millió turista érkezik a városba, és közülük szinte mindenki felmegy a szoborhoz is. A természetvédelmi területen magasodó szoborhoz kisvasút vagy mikrobusz visz fel, míg a Cukorsüveg-hegyre libegő. Ez utóbbiról az egész Guanabara-öböl és a Krisztus-szobor is jól látszik.

​5. KIRÁLYI PALOTA, BRÜSSZEL

Fotó: Shutterstock

Mindenképpen meglepő, hogy ez az épület volt az ötödik legkeresettebb a Google platformján. Természetesen nagyon is érdemes felkeresni: a belga királyi pár ebben a neoklasszicista palotában látja vendégül az odalátogató államfőket. A július 21-i nemzeti ünneptől szeptember elejéig minden évben nyitva tart, hogy mindenki megcsodálhassa a királyi pompát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET