Ha a képzelet nem elég – helyek, amik egy könyv miatt lettek nagyon népszerűek

Ha leírva vonzónak találunk egy várost vagy egy vidéket, miért is ne akarnánk élőben is látni?

Fotó: Shutterstock
Teljesen megszokott dolog, hogy egy-egy film vagy sorozat teljesen felrázza a turistákat és váratlanul népszerűvé tesz egy úti célt. Nincs ez másképp könyvek esetében sem, hiszen ha egy író jól és igazán érzékletesen adja át szövegében az adott tájat vagy várost, akkor olvasás közben máris odavágyunk, Íme 5 hely, amit az irodalom tett népszerűvé.

Róma – Dan Brown: Angyalok és démonok

Fotó: Shutterstock

Az olasz fővárosnak persze korábban sem kellett aggódnia, hogy kevés a turista, hiszen annyi történelmi jelentőségű épület és csodás műalkotás van itt, hogy mindig is népszerű volt. Dan Brown 2000-ben megjelent regénye és persze a 2009-es filmfeldolgozás után azonban az egekbe nőtt a népszerűsége. Mai napig találkozni olyan turistákkal az örök városban, akik a regényben emlegetett templomokat és útvonalakat követik, felkeresik a jelképeket, és fontos helyeket, mint például a Négy folyó szökőkútját a Piazza Navonán.

Pacific Crest Trail, Egyesült Államok – Cheryl Strayed: Vadon

Fotó: Shutterstock

A világ egyik leghosszabb és legnehezebb túraútvonala a mexikói határtól egészen Kanadáig húzódik, a több mint 4000 km alatt kilenc hegyvonulaton kell átverekednie magát mindazoknak, akik végig akarják járni. Erre kevesen vállalkoznak, de Cheryl Strayed 2012-es regénye óta egyre többen teszik próbára magukat legalább egy kisebb szakaszon. Az önéletrajzi regényben az író nem rejtette véka alá a túra nehézségeit, a fizikai megpróbáltatást sem, a táj és a teljesítmény okozta katarzis mégis sokakat megmozdított – ezt csak tovább fokozta a Reese Witherspoonnal készült 2014-es filmfeldolgozás.

Nápoly – Elena Ferrante: Nápolyi regények

Fotó: Shutterstock

Az álnéven alkotó olasz író könyvsorozatának első része, a Briliáns barátnőm 2011-ben jelent meg és a kötetből azonnal kiderült: bárki is rejlik a titokzatos név mögött, igazán ismeri Nápolyt. Nemcsak a nyüzsgő, izgalmas várost, amit a turisták általában látogatnak, hanem azt a részét is, ahova csak kevesen jutnak el, mint a szegénynegyed, vagy a közeli sziget, Ischia, ahova szereplői nyaralni utaznak. A délolasz város semmihez sem hasonlítható hangulata négy köteten át ejtette rabul az olvasókat és biztosan jó néhányan foglaltak miatta repülőjegyet.

Deani erdő, Anglia – J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura

Fotó: Shutterstock

A legtöbben talán sosem hallottunk volna az angliai Gloucestershire-ben található Deani erdőről és az abban rejlő Puzzlewoodról, amióta azonban kiderült, hogy A gyűrűk ura alkotója, Tolkien is nagy rajongója volt a vidéknek, olyannyira, hogy ez az erdő ihlette legendás regényének egy-egy helyszínét, sokak térképére felkerült az úti cél. A természet persze önmagában is csodálatos, de a turisták egy része mai napig azért jön ide, mert szeretné tudni, hogy milyen is volt az író képzeletében az Öregerdő, Lothlórien vagy a Fangorn erdő.

Great Neck, Egyesült Államok – F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Fotó: Shutterstock

1925-ben jelent meg Fitzgerald regénye, azonban népszerűsége – a filmfeldolgozásoknak is hála – mai napig töretlen. A történet a New York állambeli Long Islanden játszódik, kitalált helyszínen, az ihletője azonban nem más, mint az ugyanitt található Great Neck nevű városka, ahol az író feleségével, Zeldával élt néhány évet. A környéken ma is pazar paloták vannak, tulajdonosaik pedig is ki is használja a hírnevet, jó néhány kastély látogatható Gatsby tematikájú túrák során.

AMI MÉG ÉRDEKELHET