New Orleans – mixul culturilor (partea I)

New Orleans este cea mai populară destinație turistică din sud-estul Statelor Unite și totodată cea mai mare localitate a statului Louisiana.

Foto: iStock
New Orleans este unul dintre cele mai incitante orașe din Statele Unite, vizitatorii găsind aici în același timp culturile franceză, spaniolă, afro-americană și caraibiană, ceea ce oferă o atmosferă captivantă localităţii din sudul ţării.


Foto: Shutterstock

Fie că plănuim o vizită mai lungă în New Orleans sau doar una de câteva ore, există multe de văzut și de explorat în cel mai european oraș american. Și-a primit numele după Ducele de Orléans, care între 1715 și 1723 a domnit ca regent al Franței pentru Ludovic al XV-lea. Astfel, nu este surprinzătoare informația că orașul este puternic asociat cu cultura franceză, deși de la înființarea sa din 1718, multe alte influențe și-au pus amprenta asupra sa.

Principala destinație pentru vizitatori este, fără îndoială, cartierul francez din centru – cea mai veche și mai cunoscută parte a orașului.

Eleganța și agitația Parisului se îmbină aici cu lejeritatea țărilor mediteraneene și muzicalitatea afro-americană într-un mod care nu se mai regăsește nicăieri altundeva. Eclectismul captivant poate fi experimentat la fel de mult în arhitectură ca și în gastronomie sau în posibilitățile de divertisment. Dacă dorim să auzim muzică de stradă, cel mai sigur o vom găsi în cartierul francez, iar #freetoursbyfoot oferă tururi ghidate gratuite pentru cei interesaţi.

FUNDAL ISTORIC

Foto: Pixabay

Situat la 160 km de gura râului Mississippi, orașul avea cel mai aglomerat port din Golful Mexic încă din anii 1700 și a devenit curând un centru comercial și economic. Localitatea a fost fondată în 1718 de compania franceză Compagnie du Mississippi într-o regiune care a aparținut coloniilor franceze și era locuită de nativi americani. Zona a fost importantă pentru companie din punctul de vedere strategic, dar nu a rămas mult timp în mâinile francezilor: în 1763, pe baza unei convenții semnate la Paris, a intrat în posesia spaniolilor, pentru ca din 1801 să fie din nou sub controlul francezilor.

În cele din urmă, Napoleon însuși a vândut-o Statelor Unite, și a început atunci o perioadă de prosperitate

Până în anii 1840, New Orleans a ajuns al treilea cel mai populat oraș american, deși la aceasta a contribuit în mare măsură și introducerea sclavilor din Caraibe. Cu un salt uriaș în istorie, ajungem în 2005, când orașul a fost zguduit într-un mod extraordinar de uraganul Katrina: devastările asociate cu inundații extreme au dus temporar la o reducere cu 50% a populației, dar şi astăzi trăiesc aici mai puţini oameni decât înaintea dezastrului natural. Deși zonele inundate au fost restaurate de atunci, localnicii au fost extrem de zguduiți de catastrofă.

DE LA MAGAZINE DE LUX...

Foto: Shutterstock

Partea interesantă din punctul de vedere turistic din New Orleans poate fi explorată confortabil și pe jos, plimbarea fiind de fapt, probabil, cel mai bun mod de a experimenta atmosfera orașului. Nu merită să închiriem o mașină, pentru că vom dori să vedem totul de aproape, iar din cauza traficului intens, nici nu este cel mai eficient mijloc de transport. În schimb, nu sunt neobișnuite trăsurile moderne trase de cai care așteaptă turiștii și de unde putem vedea confortabil cele mai populare străzi. Dintre acestea face parte și Bourbon Street, care este practic strada principală din New Orleans: promite o mulțime de magazine și atracții, dar este bine de știut că noaptea nu mai rămâne unul dintre cele mai sigure locuri.

...PÂNĂ LA GRĂDINA DE SCULPTURI

Foto: Shutterstock

Plimbându-ne în zona Royal Street, putem avea parte de nenumărate experiențe gastronomice, iar după gustările delicioase putem vedea frumoasele clădiri istorice și, de asemenea, putem descoperi magazinele care oferă produse unice. Putem chiar să ne rezervăm cazarea într-unul dintre numeroasele hoteluri de aici, iar dacă suntem interesați de cultură, merită să vizităm galeriile de artă.

În Muzeul de Arte din New Orleans din sudul orașului găsim o colecție rară de artă franceză și americană, dar instituția cuprinde și grădina cu sculpturi a lui Sydney și Walda Besthoff, unde putem vedea peste 90 de sculpturi moderne și contemporane plimbându-ne printre stejari, pini și magnolii.

Tot aici se găsește și cea mai veche catedrală din Statele Unite, folosită și în prezent. St. Louis Cathedral a fost ridicată în 1794 pe locul a două foste biserici, fiind vizitată chiar și de papa Ioan Paul al II-lea.

JAZZ ATOTCUPRINZĂTOR

Foto: Unsplash

Străzile sunt cu adevărat inundate de muzică, contribuind semnificativ la atmosfera orașului. Chiar dacă New Orleans este capitala jazz-ului și a blues-ului, putem auzi mai mult decât doar aceste două genuri: muzica din Caraibe contribuie în aceeași măsură la ambianță. Vestea bună este că aici nu trebuie să așteptăm weekend-ul dacă vrem să ne distrăm cu adevărat: putem vizita oricând cluburile de jazz unde ne așteaptă concerte grozave, dar chiar și plimbându-ne pe Frenchmen Street putem întâlni câte un muzician stradal.

În Cartierul Francez și în centrul orașului în general ne putem aștepta la forfotă constantă.

Atmosfera de festival este permanentă, iar nopțile de sâmbătă sunt de-a dreptul furtunoase. Așa că New Orleans este cel mai apreciat de turiștii care iubesc lejeritatea mediteraneană – acest lucru este indicat și de una dintre poreclele orașului: Big Easy.

AMI MÉG ÉRDEKELHET