Csodálatos tájakon halad át Észak-Európa legmagasabban fekvő vasútvonala

A közel 200 alagút között akad tíz kilométernél hosszabb is.

Fotó: Aksel Jermstad/Vy


Norvégiában találjuk Észak-Európa legmagasabban futó vasútvonalát: a Bergensbanen (magyarul Bergen-vonal) a skandináv ország két legnagyobb városát, Oslót és Bergent köti össze.

Az 1909-ben elkészült pálya ugyan meg sem közelíti a világ legmagasabban fekvő vasútvonalát, az 5000 méter fölé is feljutó Csinghaj–Tibet vonalat, de az európai földrészen nemigen akad párja: egyes szakaszokon közel 1300 méterrel a tengerszint felett futnak a sínek. Megépítése igazi mérnöki bravúr volt a maga idejében, hiszen kevés vasútvonal található ilyen magasan és ennyire zord körülmények között. Sokat elárul a helyi viszonyokról, hogy akkoriban a neves norvég sarkkutató, Roald Amundsen is ezen a vidéken készült fel expedícióira.

Fotó: Vy

A 21. századi elektromos vonatok átlagosan 6-7 óra alatt teszik meg a 496 kilométeres távot, az utazás viszont életre szóló élményt garantál azoknak, akik megválták a mintegy 100 eurós jegyet. A szerelvények ugyanis összesen 182 alagúton haladnak át a két végállomás között, amelyek között még több mint 10 kilométeres is akad.

Fotó: Shutterstock

Az útvonal része Norvégia legmagasabban fekvő vasútállomása, a 1222 méteres magasságban fekvő Finse pályaudvar, és útközben megcsodálhatjuk a nagyszerű Hardangervidda fennsíkot, a Tyrifjorden-tavat és a világ legnagyobb síugrósáncát, a Vikersundbakkent is. A legszemfülesebb utasok pedig sarki rókákat, hóbaglyokat, de még rénszarvasokat is felfedezhetnek a skandináv tájban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET