Un nou muzeu spectaculos dedicat lui Munch se va deschide în Oslo

A fost finalizat muzeul cu 13 etaje dedicat artistului norvegian Edvard Munch, clădirea oferind un nou punct de reper în orizontul orașului Oslo.

Numită MUNCH, clădirea din capitala Norvegiei găzduiește cea mai mare colecție din lume de lucrări ale artistului cel mai cunoscut pentru pictura „Strigătul". Muzeul Munch ocupă un loc proeminent pe malul golfului Oslofjord, în cartierul Bjørvika, aproape de o altă clădire modernă emblematică a orașului, Opera.

Foto: MUNCH

Muzeul MUNCH, dedicat operei pictorului expresionist Edvard Munch (1863–1944) este programat să se deschidă publicului pe 22 octombrie 2021. Acesta va găzdui una dintre cele două versiuni ale „Strigătului", pictate de Munch în 1893, dar și o versiune pastel a compoziției, care a fost inspirată de apusul pe care Munch l-a văzut în timp ce se plimba pe un deal din apropiere, cu vedere la Oslofjord.

Clădirea cu 13 etaje, cu o înălțime de 57 metri și peste 26.000 de metri pătrați de spații expoziționale, este de cinci ori mai mare decât muzeul original situat în cartierul Tøyen. Pe ultimul etaj al noului muzeu a fost amenajată o punte de observare cu vedere asupra orașului. Forma unghiulară a clădirii pare să se aplece spre opera din apropiere și centrul istoric al orașului. Soluția de design este destinată să prezinte un gest primitor care invită vizitatorii să intre în orice moment al zilei.

Foto: MUNCH

Spațiile galeriei sunt proiectate pentru a afișa lucrări de artă la scări foarte diferite. Cele 11 săli de expoziție includ săli intime pentru prezentarea lucrărilor mai mici pe hârtie, în timp ce picturi enorme, precum pictura murală Alma Mater, de 11,5 metri lățime, vor fi expuse în galerii cu înălțimi ale tavanului de până la șapte metri. Pe lângă expozițiile extinse dedicate operei lui Munch, muzeul va conține spații care prezintă istoria orașului, iar clădirea va găzdui și expoziții temporare ale unor artiști norvegieni și internaționali influențați de opera lui Munch.

AMI MÉG ÉRDEKELHET