Az óceánjáró hajók meglepő titkai

Szokatlanul sok váratlan helyre és érdekességre bukkanhatunk ezeken a hatalmas hajókon.

Fotó: Pixabay


Alaposan meglepődhetünk, amikor először lépünk egy óceánjáró hajó fedélzetére, és felfedezzük szolgáltatásait. Medencékre, edzőteremre, bárokra vagy kaszinóra alighanem mindenki számít, arra viszont kevesen, hogy renitens viselkedés esetén akár börtönbe is kerülhet a tenger közepén. És az érdekességek sora ezzel még nem ért véget, mutatjuk is őket.

BILL W.

Az óceánjárókkal rendszeresen utazóknak már feltűnhetett, hogy Bill W. állandóan barátai körében utazik. A programfüzetben és táblákon feltüntetett, Bill W. barátainak szóló rendezvények azonban nem igazi baráti társaságok hagyományos összejövetelei, mivel Bill W. egy anonim alkoholista csoport fedőneve.

A MEDENCÉK VIZE

Fotó: Pixabay

Milyen vízzel is töltik fel a fedélzeti medencéket? Nos, ezekben nem édes, hanem tengervíz található, persze megtisztítva. Néhány luxushajón még sótalanítják is, hogy a vendégek úgy érezzék magukat, mintha valódi édesvízben úszkálnának.

BÖRTÖN

A törvény- vagy szabálysértéseket egy hajós körutazás idején sem lehet megúszni, ezért is van a hajókon néhány kisebb, brignek nevezett cella. A börtönhelyiségek azon utasok számára vannak kitalálva, akik szabálysértő, veszélyes vagy felelőtlen viselkedése indokolja az elzárást, és természetesen kizárólag a személyzet tagjai férnek hozzájuk.

HALOTTASHÁZ 

Az óceánjárók másik szokatlan helyisége a halottasház, amely általában a legalsó szinten található, az orvosi szoba közelében. Azért van szükség, mert még a hajókon is előfordulhatnak halálesetek. A börtönhöz hasonlóan az utasok ide sem léphetnek be.

SZŐNYEGEK

Fotó: Pixabay

Gondoltál már arra, hogy egy ilyen hatalmas hajón hogy-hogy nem tévednek el az utasok? A válasz a szőnyegekben rejlik, amelyek éppen azért kerültek különböző színekben a hajó folyosóira, hogy segítsenek a turisták tájékozódásában.

​17-ES SZÁM

A hajósmesterség és a babonák évezredek óta összenőttek, így például sok óceánjárón nincs 13-as számú fedélzet, szoba vagy folyosó. Ám nem ez az egyetlen balszerencsésnek tartott szám, az olasz hajókon például ugyanúgy kerülik a 17-es használatát is. Ez ugyanis római számokkal leírva XVII, azaz a VIXI szó anagrammája, ami latinul azt jelenti, hogy „éltem”. A múlt idejű létige pedig összekapcsolható a „véget ért az életem” és a „halál” kifejezésekkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET