Lássuk, melyek az olasz ünnepi gasztronómia legkedveltebb hagyományai!

Íme a karácsonyi menü olasz módra.

Fotó: Shutterstock

Változatosság, gazdagság és szezonalitás – ahogy általában a gasztronómiájukban, a karácsonyi menüben is ez jellemzi az olaszokat. Pillantsunk be most egy autentikus, olasz ünnepi menü részleteibe!

A karácsony az abbondanza, vagyis szó szerint a „bőség” ideje. Az olaszok hosszú – hat-hét órás –, sok fogásos lakomákat fogyasztanak ilyenkor. Hogy pontosan miket esznek, az persze régiónként és családonként is változik, de íme, néhány tipikus étel, ami a karácsonyi menü része lehet.

Ha Szenteste, akkor hal és tenger gyümölcsei

Fotó: Shutterstock

Az olaszok nagy része katolikus, ennek megfelelően a vallási ünnepek előtti este nem szoktak húst enni, vagyis Szenteste a legtöbb helyen hal kerül az asztalra. Ha 24-én reggel bármelyik olasz városban elmegyünk egy halárushoz, kígyózó sorokkal, hatalmas választékkal és sok-sok előre bekészített rendeléssel fogunk találkozni, amik várják, hogy átvegyék őket – lehetőleg minél frissebben. Van, ahol sült halat esznek, máshol tenger gyümölcseit, de tőkehal és angolna is előfordul az ünnepi asztalon. Előfordul, hogy tésztával, olykor burgonyával tálalják őket, mielőtt pedig elindulnak a tradicionális éjféli misére, karácsonyi süteményeket is kínálnak.

Karácsony napján antipastival indul a lakoma

Az antipasti tál elmaradhatatlan a nagy ünnepi étkezés elején és szinte mindig tartalmaz pácolt húsokat és sajtokat. Sőt, sok régióban külön „karácsonyi szalámik” is vannak, amelyeket az ünnepekig kell érlelni. Van, ahol már az előételnél előkerülnak az olyan izgalmas ételek is, mint például a vitello tonnato (hideg sült borjúhús tonhallal kevert majonézes mártással), illetve a frittata végtelen variációival is találkozhatunk.

Tészta minden mennyiségben

Fotó: Shutterstock

Nem is Olaszország lenne, ha a fő ünnepen nem lenne tészta a menüben, és szinte biztos, hogy valamilyen hússal készülnek. Olaszország-szerte, de különösen Emilia-Romagna tartományban általában találkozhatunk a Tortellini in brodo nevű étellel, ami lényegében a jól ismert töltött tészta, aranyló húslevesben. Dél-Olaszországban a pasta al forno, azaz a sült tészta népszerű, ami hosszan párolt ragu, sült húsgombócok, szalámi, keményre főtt tojás, sajtdarabkák és gazdag bechamel-mártás csodás, összesütött egyvelegét jelenti.

Szívderítő húsételek 

Az olaszoknál gyakran előfordul, hogy akár napokig nem fogyasztanak húsos ételt, karácsonykor azonban egyértelműen ez a főétel, sok családban többféle húsételt is készítenek ilyenkor. Nagyon gyakori valamilyen sült, például a sült bárány, vagy a faraona ripena (darált hússal és fűszerekkel töltött gyöngytyúk), és még marad hely az asztalon a grillezett kolbásznak és bélszínnek is.

Panettone és pandoro

Fotó: Shutterstock

Az sajnos lehetetlen, hogy a több száz hagyományos olasz karácsonyi édességet sorra vegyük, de a két legnépszerűbb, a panettone és a pandoro nem maradhat ki a listából. Mindkettő édes, kenyérszerű sütemény, amelyeket a karácsony előtti hetekben már a legtöbb üzletben is beszerezhetnek az olaszok, de sok helyen házilag készítik.

Karácsony másnapja

Azt gondolnánk, hogy egy ilyen lakoma után 26-án már mindenki csak kiheveri a nagy traktát, de az olasz avanzi (szó szerint maradék) lényege, hogy az előző napok ételmaradékait gondolják újra. Nem egyszerűen arról van szó, hogy melegítés után elfogyasztják, hanem újrahasznosítják, a tésztákat, sajttal, tojással keverik, a főtt húst zöldségekkel és paradicsommal párolják, így semmi nem vész kárba, és unalmas sem lesz a harmadik napja tartó lakoma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET