Edd végig Itáliát – ezekben a városokban vár a legjobb gasztronómiai élmény!

Nemcsak a legjobb ételeket találjuk Olaszországban, de olyan városokat is, amelyeket érdemes a különleges gasztrokalandok miatt felkeresni.

Fotó: Shutterstock

Olaszország az ínyencek paradicsoma, olyannyira, hogy könnyedén megvalósítható egy olyan körutazás, amit a gasztronómia köré szervezünk. Az sem marad éhen, aki a pizza, a tészta, a fagylalt és a kávé legjavát kóstolná, de a kevésbé ismert finomságok kedvelői is megtalálják számításukat. Íme 5 olasz város, ahol egyszerűen jó enni.

Bologna, ahol még a fagyinak is egyeteme van

Fotó: Shutterstock

Az egyik legjobb olasz város, ha gasztronómiáról van szó, de valamiért még mindig kívül esik a legtöbb turista radarján. Pedig innen származik a tortellini és a tortelloni, nem is beszélve a tagliatelle al ragù-ról, amely lényegében a bolognai tészta eredetije. Merüljünk el a Piazza Maggiore előtti Quadrilatero középkori sikátorainak labirintusában, ahol a boltívek alatt megbújó piaci bódék és kávézók ínycsiklandó bepillantást kínálnak a város konyhájába. Az ételek gazdagságát lambruscóval – szénsavas vörösborral – öblíthetjük le, végül pedig jöhet a fagylalt, amit annyira komolyan vesznek, hogy külön egyetem foglalkozik az elkészítésével.

Genova, a focaccia és a pesto otthona

Fotó: Shutterstock

Liguria fővárosa két kiváló találmányt adott a világnak: a focacciát és a pestót. A város szűk utcáin nincs hiány apró kávézókban, ahol focacciát és sós csicseriborsó-palacsintát, farinatát kóstolhatunk, de a környék tele van trattoriákkal, ahol olyan népszerű helyi ételeket szolgálnak fel, mint a pesto trofie tésztával vagy a ravioli-szerű pansoti diószósszal.

Az óváros egyik fénypontja a hatalmas Mercato Orientale.

A piac standjaian sok más mellett a legjobb liguriai olajbogyók, friss tészták és húsok között válogathatunk.

Parma, a sonkák fővárosa

Fotó: Shutterstock

Senki sem tud úgy sonkát és sajtot készíteni, mint a parmaiak – különösen akkor nem, ha a sonka prosciutto di Parma, a sajt pedig parmigiano reggiano. Kihagyhatatlan kóstolni való a Culatello di Zibello nevű sonka is, amelyet mindössze nyolc faluban készítenek a Pó-síkságon, Parma közelében. A kultúrájáról is híres városban – a Verdi Fesztivál hazájában – az aperitivo idejét, vagyis az uzsonna és a vacsora közötti kellemes koccintást is komolyan veszik. Keresve sem találhatunk jobb helyet, ha ennek a csodás hagyománynak hódolnánk, induljunk kora esti sétára a Strada Farini mentén, ahol válogathatunk a hangulatos bárok közül.

Palermo, a street food fellegvára

Fotó: Shutterstock

Szicília szigete, és különösen fővárosa olyan élményt nyújt az utcai ételek terén, mint egyetlen más olasz város sem. A nyüzsgő Kalsa negyedben saját szemünkkel láthatjuk, ahogy óriási grillezőkön halat, garnélarákot és tintahalat sütnek az árusok, de az olyan híres szicíliai sült falatkák közül is válogathatunk, mint az arancini, vagyis a sült rizottógolyók, a panelle, vagyis a csicseriborsó fánkok vagy a burgonyakrokett. A Mercato del Capo élelmiszerpiacán az is felfedezhetjük, hogy milyen hatással volt az arab konyha a város gasztronómiájára, például a sziget olyan jellegzetes ételein keresztül, mint a pasta con le sarde-ba (szardíniás és édesköményes spagetti), amely egyes feltevések szerint a dél-olaszországi iszlám uralom idején lett népszerű.

Cagliari, a tenger gyümölcsei rajongóinak

Fotó: Shutterstock

Szardínia fővárosában harmonikusan keverednek a környező zord hegyek és a Földközi-tenger partvidékének ízei.

A tenger gyümölcsei kedvelői nem mehetnek el anélkül, hogy meg ne kóstolnák a bottargát, a pácolt sügérikrát, amelyet a szegény ember kaviárjaként emlegetnek és amely spagettivel igazi kulináris különlegesség. Cagliari óvárosának szűk utcái, például a Via Sardegna tele vannak kis éttermekkel, ahol más szardíniai specialitásokat is kínálnak, kihagyhatatlan például malloreddus is, ami édesköménnyel ízesített sertéshúsos mártással borított tésztát jelent, valamint a fregula, amelyet általában kagylóval fogyasztanak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET