Autós túra a múltba – reneszánsz körút Olaszországban!

Verona, Bologna, Firenze, Pisa, Parma – a reneszánsz korszakban virágzó itáliai városok ma is rengeteg látványosságot kínálnak. Érdemes egy olaszországi autós túra során egyszerre felkeresni őket!

Fotó: Shutterstock

Kevés jobb program akad egy olaszországi autós kirándulásnál. Nemcsak jobb, de talán nehezebb sem – a választék ugyanis a bőség zavarát hozza magával. A körút bármely állomása akár önmagában is többnapos vakációs úti cél lehetne. Mégis, a sok látnivalóból mi az, ami kihagyhatatlan?

​Verona

Fotó: Shutterstock

Kezdjük utunkat Veronával, amelyet a legkönnyebben Szlovéniát átszelve, majd Triesztnél az A4-es autópályára felkanyarodva lehet elérni. Itt semmiképp sem mulaszthatjuk el a legendás veronai erkélyt, amelyen a hagyomány szerint Rómeó és Júlia kölcsönösen szerelmet vallottak egymásnak. Sőt itt található Júlia sírja is. De ha már a síroknál tartunk, látogassunk el a Scaligeri-sírokhoz is. Ez a vészterhes történetű család arról híresült el, hogy tagjai gyakran mocskolták be kezüket rokoni vérrel. Most kővé dermedt nyugalomban együtt fekszenek Santa Maria Antica templomának tenyérnyi udvarán. A történelmi látnivalók után mindenképpen együnk egy hamisítatlan fokhagymás pastát, igyunk hozzá egy könnyű proseccót, aztán irány a rómaiak által épített híres aréna, melynek tetejéről belátható az egész város.

Bologna

Fotó: Shutterstock

Körutunk Bologna felé folytatódik: az A22-es, majd Modenától az A1-es autópályán haladva Veneto tartományból átérünk Emilia-Romagnába. Az autók szerelmesei Modenánál tehetnek egy kitérőt, hiszen félórányi távolságra található Maranellóban a Ferrari főhadiszállása, ahol némi előzetes szervezéssel nemcsak a múzeumba, de a sportkocsigyárba is be lehet jutni. Maranellóból Spilamberto felé indulva visszajuthatunk az A1-es autópályára, és egy óra alatt elérhetjük Európa egyik legrégebbi egyetemi városát. Bologna legtöbb látványossága a Piazza Maggiore tér környékén található, amelyet a város védőszentjének ajánlott Szent Petronius-bazilika, Olaszország egyik legnagyobb temploma ural. Ha csak sétálni van kedvünk, a további templomok mellett rengeteg csodás reneszánsz palota és középkori torony akadhat az utunkba, utóbbiak közül a leghíresebb a Via Rizzoli kezdetén álló két ferde torony, az Asinelli és a Garisenda, amelyek a város jelképeinek számítanak. A múzeumok szerelmeseit többek között a Bolognai Nemzeti Galéria és az Egyetemi Paleontológiai Múzeum várja.

Firenze

Fotó: Shutterstock

Továbbhaladva déli irányba az A1-es autópályán, átérünk a varázslatos Toscanába.

A régió székhelye, Firenze alig több mint 100 kilométerre fekszik Bolognától – a reneszánsz bölcsőjeként számon tartott városra érdemes több napot is szánni. Az Arno folyó két partján elterülő város nagyon hosszú múltra tekint vissza, az ékszerkereskedők apró házacskáival teli Ponte Vechhio (Öreg-híd) pedig a világ ismertebb hídjai közé tartozik. Belvárosi sétánk indulhat innen is, majd pár utcácskával továbbhaladva elérjük a Piazza della Signoria teret, a Mediciek alapította, több mint négyszáz éves Uffizi múzeummal és a városházával, a Palazzo Vecchióval. Továbbra is északnak tartva a Dóm térre érünk át, ahol az impozáns Liliomos Mária-katedrális és a Battistero-kápolna magasodik. A közelben található a Szent Lőrinc-bazilika, illetve a San Marco tér is a névadó trecento korabeli Szent Márk-templommal. A Szépművészeti Akadémián kihagyhatatlan Michelangelo világhírű Dávid-szobra, a sok séta után pedig érdemes egy délután erejéig kiruccanni Montecatini Terme fürdővároskába, és kiáztatni magunkat a termálfürdőben.

Siena, Pisa és Parma

Fotó: Shutterstock

Firenze után a következő fontos állomás Pisa, de akinek ideje engedni, az SS2-es országúton tehet egy kitérőt délre Sienába. A város főterén álló hatalmas tornyú kastély középkori meseszereplővé varázsol mindnyájunkat, a visszaúton pedig megállhatunk San Gimignanóban. Mivel tizennégy tornya maradt meg épségben, a fehér boráról is híres hegyi városkát középkori Manhattanként szokták emlegetni. Pisában már érezni a tenger közelségét. Mindenképp nézzük meg a dómot és a híres ferde tornyot, majd pedig a körút hátralevő részén már inkább az érzékeinket kényeztessük. Az A12-es majd az A15-ös autópályán Parma felé tartva álljunk meg Viareggióban strandolni, majd jöhet a szállodáiról és gasztronómiájáról híres város, ahol a helyi sonkát és a parmezánt kóstolva stílusosan búcsúzhatunk Olaszországtól.


AMI MÉG ÉRDEKELHET