Egy megfizethető tengerparti város az olasz csizma orrában

Strandok, barlangok, történelem és gasztronómia egy helyen.

Fotó: Shutterstock


Toszkánától az Amalfi-partig, Olaszország bármely részén találunk romantikus kis falvakat. Abban az esetben, ha az utazás megfizethetősége is fontos számunkra, érdemes egészen délre utazni: válasszuk például Tropea sokszínű kisvárosát.

A mintegy 6500 lakosú Tropea félig a tengerparton, félig pedig a fölé magasodó sziklákon fekszik az olasz csizma legdélibb régiójában, Calabriában. A város egy impozáns, 40 méteres sziklára épült, amelyet az „istenek partja” (Costa degli Dei) nevű homokos rész választ el a Tirrén-tengertől. Elhelyezkedéséből adódóan Tropea már az ókorban, a római, majd a bizánci időkben is fontos stratégiai szerepet töltött be. Kereskedelmi jelentősége miatt rengeteg támadás érte, de mindig ki tudta használni a meredek sziklák kivételes előnyeit és az uralkodók kegyeit is élvezte: ennek közönhetően rendre saját magát kormányozta, és adót sem kellett fizetnie. Tropea ezzel a nemesek körében is nagyon népszerű lett, akik csodás villákat (palazzókat) húztak fel az óvárosában.

Fotó: Shutterstock

Ezekhez, valamint a macskaköves utcákban épült templomokhoz és kolostorokhoz a tenger mellől kiinduló lépcsősorokon felsétálva juthatunk el. A város leghíresebb látványosságai a 12. századi katedrális (duomo) és a pazar panorámát biztosító Santa Maria dell ’Isola kolostor.

Tropea elhelyezkedése nem csupán stratégiai és kereskedelmi, hanem mezőgazdasági előnyöket is biztosított számára, mivel a kellemes időjárás számos ínycsiklandó élelmiszerek termesztését teszi lehetővé a környéken. Az egyik ilyen helyi különlegesség a cipolla rossa, az alig csípős és édeskés ízű vöröshagyma. A pikáns ízek kedvelőinek pedig ott van Calabria egyik specialitása, a jóval csípősebb ’nduja szalámi, és chilipaprika is bőven akad errefele. Az óváros terein, a piazzákon működő éttermekben érdemes megkóstolni a calabriai pasta fileját, de tenger közelsége miatt a halas fogásokat – így például a helyi specialitásnak számító kardhalat – is rendelhetünk.

Fotó: Shutterstock

Az ízletes ebéd után jöhet a szieszta, amit a turisták leginkább a környék barlangjaiban és strandokon szoktak eltölteni. A már említett Costa degli Dei mellett választhatjuk a központi Linguata strandot, az Il Convento della Pietát vagy a Passo Cavalierit is – utóbbi a búvárkodáshoz is ideális hely.

Az aktív utazók ugyanakkor gyakran elhajóznak a közeli Lipari-szigetekre és felkeresik a Stromboli-vulkánt is. Stromboli szigetén az iszapfürdőzést is kipróbálhatjuk vagy sétálhatunk a vulkanikus eredetű, fekete homokos partokon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET