7 orașe din Statele Unite cu atmosferă europeană

Influențe britanice, franceze, italiene sau irlandeze asupra arhitecturii, peisajului și chiar stilului de viață – în Statele Unite găsim multe localități cu aer european.

Foto: Pixabay

Un sondaj din 2021 a ajuns la concluzia că Europa se află pe primul loc ca destinație de turism post-pandemic în rândul călătorilor americani, iar dacă totuși nu pot călători, aceștia își doresc o vacanță internă. Însă, de fapt, există o mulțime de orașe din SUA care oferă o atmosferă europeană. Iată cele mai importante șapte dintre ele!

New Orleans, Louisiana

Foto: Pixabay

Fondat de francezi, transformat de spanioli, apoi trecând înapoi prin mâinile francezilor înainte de a deveni parte a Statelor Unite, New Orleans ar putea fi cel mai veritabil oraș european din SUA. Arhitectura, gastronomia, muzica - chiar și ritmul vieții - reflectă puternice influențe franceze și spaniole. Arhitectura variată dă orașului un aspect unic, în timp ce viața de noapte amintește de Paris sau Amsterdam.

Boston, Massachusetts

Foto: Pixabay

Dacă ne plimbăm de-a lungul străzilor înguste de piatră din Beacon Hill sau trecem pe sub corpurile de iluminat clasice sau șirurile de case în stil colonial, trebuie să ne reamintim că Boston nu mai este o colonie engleză. Iar dacă vizităm partea North End, va trebui să ne reamintim că nu suntem pe străzile Italiei. Cauți atmosfera Irlandei? Boston găzduiește câteva irish pub-uri...

San Francisco, California

Foto: Unsplash


San Francisco este un amalgam al culturii mondiale. Clima temperată, palmierii, dealurile, munții îndepărtați și locația de pe litoral dau orașului un aer mediteranean, care se îmbină magic cu arhitectura victoriană și cultura mexicano-spaniolă.

Washington, D. C.

Foto: Pexels

Capitala Statelor Unite a fost proiectată de un francez, Pierre Charles L'Enfant. El și-a imaginat un oraș asemănător Parisului, cu bulevarde grandioase, respectiv multe parcuri și monumente. Astăzi Washington menține influența lui L'Enfant nu doar în orașul vechi magnific sau prin clădirile impozante. Străzile și orizontul larg, spațiul verde omniprezent și pietonalele par împrumutate de pe Bătrânul Continent, la aceasta atmosferă contribuind și prezența diplomaților europeni.

Philadelphia, Pennsylvania

Foto: Pexels

Aici găsim cea mai veche stradă încă locuită din SUA, aleea Elfreth. Totuși, Philadelphia oferă mai mult decât istorie colonială britanică: clădirea magnifică a primăriei este o capodoperă a arhitecturii franceze, iar Muzeul de Artă seamănă cu un templu grec. Legendarul sandviș, Philly Cheesesteak, este moștenirea diasporei italiene.

Montpelier, Vermont

Foto: Getty Images

Și-a primit numele încă în perioada când a existat o legătură puternică între SUA și Franța. Și, într-adevăr, cea mai mică capitală de stat din SUA (cu o populație de cca. 7.500) arată ca un sat rural francez, cu piețe, magazine unice, dealuri verzi și urme de arhitectură tradițională europeană. La aerul francez contribuie și restaurantele excelente cu ingrediente de proveniență locală.

Santa Barbara, California

Foto: santabarbaraca.com

Este botezat „Riviera americană” după plajele sale care seamănă cu cele de pe coasta franceză sudică, însă Santa Barbara are o atmosferă cu valențe spaniole puternice, datorită caselor albe strălucitoare cu acoperișuri roșii, dar și peisajului mediteranean.

AMI MÉG ÉRDEKELHET