Vajon sikerül megmenteni ezt az ősi nyelvet Nepálban?

A kusundát, amelyben nincs „igen" és „nem", már csupán egyetlen ember beszéli.

Fotó: Unsplash


A félid nomád kusundák évszázadokon át Nepál erdős nyugati területein, a Himalája vidékén éltek, ezért is nevezték magukat „az erdők királyainak”. A vadászó-gyűjtögető törzs a XX. század közepén, a mezőgazdaság terjeszkedése miatt volt kénytelen feladni életmódját, más népek közé beolvadva pedig egyre kevesebben használták a nyelvet. Ma már csupán egy 48 éves nő, Kamala Khati beszéli anyanyelvi szinten.

A kihalófélben lévő kisebbségek, mint a kusundák, számára a nyelv és kultúra megőrzése egyszerre hagyományőrzés és az identitás megtartásának eszköze. A nepáli nyelvi bizottság ezért most a kusunda nyelv megmentésén dolgozik, elsősorban a fiatalokra építve: Kamala Khati jelenleg egy tíz fős csoportnak tanítja a kusundát.

Fotó: Profimedia

A kusunda a nyelvészek szerint egyetlen általunk ismert nyelvvel sem áll kapcsolatban – azaz egy ősi, fennmaradt nyelvről van szó. Fennmaradása érdekében még az informatikát is segítségül hívták: a német NowHere Media cég virtuális valósággal operáló dokumentumfilm-sorozatban ismerteti a kusunda kultúrát és nyelvet.

Fotó: Wikimedia

A nyelvészek szerint a kusunda különlegessége, hogy nincs kiforrott mondatalkotási módszere, alig tartalmaz negatív jelentéssel bíró szavakat, és teljesen hiányzik belőle az “igen” és a “nem”, valamint az irányokra vonatkozó szavak. Bhojrar Gautam professzor leírása alapján a kusunda mondatok nem bírnak konkrét jelentéssel, hanem főként kontextusban, asszociációs szerkezetben működnek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET