Pantofi pentru alergare – tot ce trebuie să știi

Sosirea primăverii înseamnă totodată şi începutul sezonului de alergare – dar alergând într-o încălţăminte nepotrivită, sunt puse în pericol atât sănătatea tălpilor, cât şi a articulaţiilor.

Foto: Unsplash

Pantofii sport dezvoltaţi special pentru alergare stabilizează glezna, asigurând astfel siguranţa aterizării pe sol şi calmează şocul, menajând articulaţiile.

Foto: Pexels

Amatorii pot alege dintre două tipuri de încălţăminte: pantofii de alergare pe stradă se aleg când antrenamentele se desfăşoară preponderent pe beton sau bandă de alergat, iar pantofii de teren sunt recomandaţi celor care aleargă mai ales în păduri, pe sol natural. Forma piciorului şi a corpului este strâns legată de coordonarea motorie, şi încălţămintea trebuie să se adapteze la acestea. La aterizare, picioarele unora se înclină spre exterior (supinaţie), iar altora spre interior (pronaţie) şi există şi cazuri rare de aterizare neutră – cunoaşterea acestor calităţi uşurează şi direcţionează corect alegerea pantofilor. Este uşor de stabilit din care grupă facem parte cu ajutorul unei perechi de pantofi (de alergare) foarte uzate. Pantofii trebuie aşezaţi unul lângă altul, încât să fie la nivelul ochilor pe o suprafaţă orizontală şi să îi privim din direcţia călcâielor. Dacă părţile superioare se înclină vizibil una către alta, alergăm cu pronaţie, dacă înclinaţia este spre exterior, atunci cu supinaţie, iar dacă stau aproximativ paralel, vertical, dispunem de un stil de alergare neutru.

Alegerile ideale

Foto: Pexels

Alegerea ideală pentru un alergător cu pronaţie este încălţămintea realizată cu densitate dublă la partea de mijloc a tălpii, care printr-o fixare puternică asigură o protective sporită piciorului împotriva înclinării. Pentru alergătorul cu supinaţie cea mai bună variantă este pantoful neutru sau căptuşit, partea din mijloc mai moale asigurând mai multă protecţie pentru arcul piciorului. În plus, pentru alergătorii cu greutate mai mare şi viteză mai mica sunt potrivite modelele mai stabile, căptuşite, pantofii neutri sau uşori fiind recomandaţi alergătorilor medii sau mai uşori şi mai rapizi.

Cum să încercăm pantofii sport?

Foto: Unsplash

Întotdeauna să încercăm pantofii pe ambele picioare şi să purtăm şosetele care vor fi folosite şi în timpul alergării. Să legăm şireturile, dar nu prea strâns, cu excepţia ultimei părţii de sus care trebuie fixată perfect pe picior. Când piciorul este vertical, mijlocul tălpii este confortabil şi nu simţim nicio strângere, iar călcâiul este stabil, atunci trebuie să rămână un spaţiu de aproximativ o jumătate de număr între degetul mare şi vârful pantofului. Dacă îndoim picioarele de parcă ne-am împinge de pe sol, pantoful şi numărul alese sunt ideale dacă în acest caz degetul atinge vârful pantofului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET