Mândria Slovaciei: Parcul Național Tatra

Parcul Național Tatra este cel mai vechi și totodată cel mai faimos dintre cele nouă parcuri naționale din Slovacia, fiind vizitată de aproape cinci milioane de turiști în fiecare an.

Foto: 123RF

Tatra este singura regiune de munți înalți din Europa aflată la nord de Alpi care se mândrește cu o floră și faună inegalabil de bogată și numeroase formațiuni naturale speciale. Parcul Național Tatra (TANAP) a fost înființat pe 1 ianuarie 1949, fiind din 1993 – împreună cu parcul național din partea poloneză – o rezervație a biosferei aflată sub protecție UNESCO.

Foto: 123RF

Tatra Mare este lanțul muntos înalt cu cea mai mică suprafață de pe Pământ, cu o lungime de doar 26 km. Teritoriul parcului național este de 738 kilometri pătrați. În Tatra Mare este situat cel mai înalt vârf din Carpați, Gerlachovský de 2.655 metri, precum și Kriváň, cel mai important simbol național al Slovaciei. Găsim aici numeroase cascade frumoase și peste 100 de lacuri. Cel mai mare și cel mai adânc este Lacul Veľké Hincovo, iar la cea mai mare înălțime se găsește Lacul Albastru (2.192 m). Extrem de populare în rândul excursioniștilor sunt lacurile Štrbské Pleso și Popradské Pleso, iar dintre peșteri Belianska jaskyňa.

Orașul Poprad este un ideal punct de pornire pentru explorarea Parcului Național Tatra, la fel ca Starý Smokovec, Tatranská Lomnica și Štrbské Pleso. Rețeaua bine dezvoltată a traseelor de drumeții are o lungime aproximatică de 600 km, dar din cauza condițiilor meteorologice din mediul alpin potecile din munții înalți sunt închise în perioada 1 noiembrie – 15 iunie.

ADĂPOST PENTRU SPECIILE PE CALE DE DISPARIȚIE 

Foto: 123RF

Toți prădătorii din Carpați – precum vulpea, râsul, lupul sau ursul brun – pot fi găsiți și acum în Tatra. Animalul simbolic din Tatra, capra neagră tatrică, figurează și în logo-ul TANAP, fiind vorba de o specie endemică pe cale de dispariție care trăiește numai aici în lume. Mai multe plante strict protejate trăiesc, de asemenea, exclusiv aici.

MUZEUL PARCULUI NAȚIONAL TATRA

Muzeul TANAP respectă tradițiile și continuă munca începută de fondatori în 1883. Colecția bine aranjată, clară, care prezintă curiozități pentru toate vârstele este împărțită în teme: științele naturii, conservarea naturii, istorie și etnografie. Vizitatorii se pot familiariza cu minunile naturale ale Tatrei, protecția lor, precum și cu viața locuitorilor din munți, trecutul, prezentul și viitorul parcului național. Este unul dintre cele mai vizitate muzee din Slovacia – având anual aproximativ 30 de mii de vizitatori.

RECORDURILE TATREI 

Foto: 123RF

  • Tatra Mare este cel mai mic munte înalt din lume.
  • Cea mai înaltă locație locuită: Observatorul și hotelul Lomnický štít – 2.638 m.
  • Cel mai înalt punct accesibil cu bicicleta: Casa sileziană (Horský hotel Sliezsky dom) – 1.670 m.
  • Cel mai lung drum turistic: Tatranská magistrála - 46,25 km.
  • Cabana aflată la cea mai mare înălțime: Chata pod Rysmi – 2.250
AMI MÉG ÉRDEKELHET