Grădinile Luxembourg: un loc de relaxare atât pentru parizieni, cât şi pentru turiştii din întreaga lume

"Le Jardin du Luxembourg" reprezintă, probabil, cel mai popular parc din Paris. A fost deschis publicului în secolul al XIX-lea, până atunci fiind privat.

Foto: Shutterstock

Grădinile Luxembourg ("Le Jardin du Luxembourg") din Paris au fost create în anul 1612 la iniţiativa reginei Franţei, Maria de Medici, mama lui Ludovic al XIII-lea, fiind influenţate de Grădinile Boboli din Florenţa. Parcul se întinde între Cartierul Latin şi Cartierul Saint-Germain-des-Prés, din Arondismentul 6 al capitalei franceze, în apropiere de Universitatea Sorbona.

Foto: Pixabay

Acoperind 25 de hectare de teren, Grădinile Luxembourg sunt împărţite în grădini franceze şi grădini englezeşti.

Între acestea, se întinde o pădure şi un iaz octogonal, cunoscut sub numele de "Grand Bassin". Există, de asemenea, o livadă de mere, o stupină, sere cu o colecţie uimitoare de orhidee, precum şi o grădină de trandafiri. Grădinile Luxembourg au nu mai puţin de 106 statui răspândite în tot parcul, monumentala fântână Medici, o Orangerie şi Pavilionul Davioud. Grădinile Luxembourg înconjoară impunătorul Palat Luxembourg ("Palais du Luxembourg"), fostă reşedinţă a reginei Maria de Medici. Clădirea este, în prezent, sediul Senatului francez, din 1958.

Foto: Shutterstock

La "Grand Bassin" se pot închiria bărcuţe pentru copii. O altă atracţie pentru copii este teatrul de păpuşi. În jurul bazinului se află alei şi pajişti, în diverse forme geometrice. Printre numeroasele statui care decorează parcul se află statuia sfântei care patronează Parisul, Saint-Genevieve.

Totodată, aici se află monumentul pictorului Eugene Delacroix.

Scaunele din parc pot fi luate de vizitatori şi puse oriunde vor aceştia să stea. Parcul este popular şi printre amatorii de şah sau jucătorii de bile ("Jeux de Boules"). Se mai poate juca tenis şi bridge sau cu bărcile cu telecomandă. Există multe alte activităţi şi facilităţi pentru copii, printre care jocurile cu păpuşi, plimbări şi tobogane. Programul cultural se caracterizează prin expoziţii gratuite de fotografie pe balustradele grădinii şi prin concerte locale.

Foto: Shutterstock

Grădinile au şi două fântâni remarcabile. Cea mai cunoscută este "Fontaine de Medicis", o fântână în stil baroc construită în anul 1624, care se găseşte în capătul unui mic lac în partea de nord-est a parcului. În partea sudică, într-o extensie a parcului denumită "Jardins de l'Observatoire", se găseşte "Fontaine de l'Observatoire", construită în 1873, care include statuia unui glob pământesc susţinut de patru femei, fiecare reprezentând un continent. Pentru a menţine simetria, Oceania a fost omisă. În parc se poate intra prin trei locuri principale: zona Edmond Rostand, zona André Honnorat dinspre "rue Guynemer" sau "rue de Vaugirard". Parcul este deschis pe tot parcursul anului, orele variind în funcţie de sezon.


AMI MÉG ÉRDEKELHET