Párizs újabb rekordja – a világ gazdaságilag legerősebb városa a turizmus szempontjából!

A Nemzetközi Utazási és Turizmus Tanács (WTTC) legújabb jelentése alapján a világ városai közül jelenleg Párizsnak származik a legnagyobb bevétele a turizmusból.

Fotó: Unsplash

Az Oxford Economics intézet segítségével készített dokumentum olyan kulcsfontosságú szempontokat elemzett ki, mint az utazók által elköltött összegek nagysága, valamint a turizmus hozzájárulása a helyi GDP-hez és foglalkoztatáshoz. A jelentés szerint a francia főváros mintegy tíz évig lesz még az élen, de 2032-ra már átveszi a helyét Peking, és Sanghaj is megelőzi majd.

Fotó: Unsplash

A járványhelyzet világszerte alaposan visszavetette a turizmust, főleg a nagyvárosokban, ami a nyitást követően is fennállt, hiszen az utazók egy ideig inkább a kevésbé népes vidéki célpontokat keresték. Azonban a WTTC jelentése alapján immár visszatért a városlátogató vakációk népszerűsége, gazdaságilag pedig Párizs járt a legjobban ezzel.

A turisztikai szektor 2022-ben 36 milliárd dollárral járult hozzá közvetlenül a francia főváros GDP-jéhez.

Fotó: Pixabay

Peking

A WTTC előrejelzése alapján ez az összeg 2032-re eléri majd a 49 milliárd dollárt, ám tíz év múlva Párizs számára még ez is csak a harmadik helyre lesz elegendő a városokat a turizmus gazdasági ereje szempontjából rangsoroló listán. A jelentés alapján 2032-ben a jelenleg második Peking áll majd az első helyen: a mostani 33 milliárd dolláros közvetlen GDP-hozzájárulás addigra 77 milliárd dollár nő majd

Fotó: Unsplash

Orlando

Mindez azoknak a nagyszabású fejlesztéseknek is köszönhető, amelyek a turisztikai szektort jellemzik Kínában, ahol új hotelek, közlekedési infrastruktúrák és desztinációk létesülnek. Ennek következtében a jelenleg negyedik Sanghaj (30 milliárd dolláros GDP-hozzájárulás a turizmusból) tíz év múlva 71 milliárd dolláros közvetlen turisztikai bevétellel már a második helyen áll majd, Párizst is megelőzve. A jelenlegi harmadik Orlando a negyedik helyre csúszik majd vissza ranglistán, azzal együtt, hogy a világ vidámpark fővárosaként ismert floridai metropolisz közvetlen turisztikai bevétele 2032-re várhatóan 45 milliárd dollárra nő majd a 2022-es 31 milliárd dolláról.

Fotó: Unsplash

Varsó

Az első ötben Las Vegas stabilan tartja majd a pozícióját tíz év múlva is, de itt is jelentős növekedés várható: a turizmus közvetlen hozzájárulása a város GDP-jéhez addigra 23 milliárdól 36 milliárd dollárra nő. A jelentés alapján tavaly több város is számottevő bővülést ért el a járványhelyzetet megelőző, 2019-es évhez képest: Varsó turisztikai GDP-hozzájárulása 14,4%-al nőtt ebben az időszakban, míg a kínai tengerparti város, Sanya 10,2%-os növekedést könyvelhetett el. A következő tíz évben a turizmus várhatóan a világgazdaság fejlődésének egyik motorja lesz, 126 millió új munkahelyet létrehozva.
AMI MÉG ÉRDEKELHET