Piețe, muzee, mâncăruri – Qatar, o destinație mai puțin cunoscută (partea a III-a)

Qatar este prima ţară arabă care găzduiește Campionatul Mondial de Fotbal.

Foto: Unsplash

Foarte multă lume își direcţionează atenţia spre una dintre cele mai mici, dar cele mai bogate ţări de pe glob. Vă prezentăm emiratul Qatar într-o serie de trei articole.

Foto: Pixabay

Din punctul de vedere social, ţara seamănă foarte mult cu structura specială a celorlalte mici state arabe: doar 12% din populaţie este reprezentată de cetăţeni ai Qatarului, majoritatea fiind muncitori străini, sosiţi în primul rând din ţările din sudul Asiei. Drept urmare, peninsula este un adevărat amestec multicultural.

Plimbându-ne prin Doha vom întâlni mulţi europeni și nu lipsesc nici mărcile obișnuite în Europa.

Centrele comerciale strălucitoare, magazinele de lux, restaurantele franţuzești și specialităţile asiatice fac parte din scena străzii la fel de mult ca bărbaţii care poartă îmbrăcăminte tradiţională sau femeile care își ascund părul sub abaye colorate.

Foto: Shutterstock

Kunafa

Uimitoarea diversitate culturală se reflectă perfect și în bucătăria ţării.

Pe lângă tradiţiile culinare arabe și levantine, este prezentă și bucătăria iraniană, indiană și thailandeză, iar printre marea majoritate a alimentelor de import, există și numeroase ingrediente europene și americane. Mâncarea naţională a emiratului este machboos, preparat din miel sau pui cu o varietate de legume și condimente, servit cu orez. Sunt populare fructele de mare, felurile indiene și pakistaneze fiind comune în locurile mai ieftine. Din fericire, nu lipsesc nici dulciurile: kunafe (brânză dulce, topită cu fistic), lugimat (aluat prăjit cu miere) și khabee (curmale zdrobite înmuiate în apă de trandafiri, unt și condimente) merită încercate! Și dacă dorim să comandăm o cafea la finalul prânzului, să încercăm gahwa locală, făcută din boabe de cafea Arabica prăjite și consumată de obicei neagră, cu zahăr. Să căutăm, de exemplu, vârtejul nebun de delicii culinare la Marriott din Doha, unde bufetul lung de o sută de metri ne oferă toate bunătăţile lumii.

Foto: Shutterstock

Museum of Islamic Art

Atracţia turiștilor rămâne Doha, pentru că, în afară de plajele de cinci stele, capitala oferă experienţe unice pentru petrecerea timpului liber. Aici programele nu vor lipsi! Pentru început strălucește clădirea emblematică din West Bay, Burj Doha cu 46 de etaje, pe care o putem cuceri și noi cu lifturi care au cabina din sticlă. Dacă dorim și o altă priveliște arhitecturală supermodernă, să intrăm în biblioteca naţională. Pe lângă colecţia de peste două milioane de cărţi și documente, punctul turistic culminant al instituţiei constă în arhitectura sa, palatul de sticlă având formă de navă spaţială. Putem admira expoziţii remarcabile în Muzeul de Artă Islamică, dar merită dedicată o zi relaxantă și insulei artificiale de lux, The Pearl, precum și preferatului copiilor, imensul Aqua Park Qatar.

Foto: Unsplash

Pentru transport să folosim reţeaua futuristă de metrou cu aer condiţionat, care conectează subteran toate punctele importante din Doha. Impresii tradiţionale arabe pot fi adunate în cetatea al-Kut, situată nu departe de port, și în Souq Waqif, piaţa clasică.
Să fim însă pregătiţi din timp, deoarece portofelul nostru va fi mult mai ușor după vânătoarea de comori printre tarabe!

În orice caz, nu recomandăm turiștilor să vină în Qatar cu un buget limitat. Deși găsim cazare într-un hostel foarte simplu și cu 16 euro de persoană/noapte, într-un hotel de confort mediu cu 55 de euro, iar în cele mai ieftine locuri putem lua prânzul cu până la 2 euro, emiratul este totuși una dintre cele mai scumpe destinaţii. Contorul de taxi pornește de la 3 euro, iar excursiile organizate, extrem de tentante, mâncărurile de la restaurante populare și programele exclusive sunt adesea disponibile la preţuri astronomice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET