O experiență de neratat: piețele plutitoare din Asia

Acum, în mare parte, sunt doar atracții turistice, dar în trecut au fost locuri importante în care se practica comerțul.

Foto: Getty Images

Piețele plutitoare (în engleză floating markets) sunt o amintire a epocilor în care transportul pe apă era primordial, iar în Asia bărcile au rămas multă vreme cele mai populare mijloace de transport – cu ele au ajuns o mulțime de mărfuri valoroase de pe continent chiar și pe cele mai mici insule - sau din suburbii prin canale până în centrul orașului.

Foto: Pexels

În prezent, piețele plutitoare vor mai ales să păstreze o parte din străvechile tradiții în lumea modernă. Aproape că există doar pentru turiști: mulți asiatici își câștigă existența prin vânzarea fructelor proaspete, sucuri sau chiar mâncare caldă, pregătită în barcă. Așadar, majoritatea piețelor plutitoare care funcționează acum în Thailanda, Indonezia, Vietnam, Sri Lanka, Bangladesh și India sunt în primul rând atracții turistice.

Cea mai cunoscută piață plutitoare se află în Thailanda. În secolul al XIX-lea existau nenumărate astfel de piețe în Bangkok și împrejurimi, dar în al treilea mileniu au rămas doar câteva, cea mai mare și mai spectaculoasă fiind Damnoen Saduak. Această piață se găsește la aproximativ 100 kilometri de Bangkok și nu este doar un loc ciudat de unde se pot cumpăra suveniruri sau legume și fructe colorate, ci dezvăluie multe despre modul de viață și obiceiurile localnicilor. Vânzătorii prietenoși trăiesc în regiunea canalului Damnoen Saduak, unde datorită climatului și terenurilor agricole de calitate se produce foarte multă hrană. Și acest canal a fost construit special pentru a favoriza călătoria și comerțul între provinciile Ratchaburi și Samutsakhon. Și în alte țări asiatice, de-a lungul râurilor s-au dezvoltat mai repede orașele din comunități mici: comerțul pe apă era atât o activitate de transport, cât și una economică, fiind folosit mai întâi numai la nivel regional, apoi traseele au fost extinse. Pe măsură ce orașele s-au tot dezvoltat, piețele au fost relocate pe continent și doar în câteva locuri s-a păstrat soluția cu ambarcațiuni. Vă prezentăm acum fotografii minunate cu acestea!

Galerie foto

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


Foto: Getty Images


AMI MÉG ÉRDEKELHET