Útikalauz „újrázóknak”– Prága visszavár (1. rész)

A városnéző utazók listájának előkelő helyén szereplő Prágában egy hosszú hétvége gond nélkül megtölthető programokkal – akkor is, ha nem először járunk ebben a városban.

Fotó: Pixabay


A cseh főváros rendszerint az élvonalban szerepel a legélhetőbb európai városok listáján is. A sok zöldterület, a jól szervezett tömegközlekedés, a rendezett közterek és a barátságos helyiek szinte magától értetődően járulnak hozzá ahhoz, hogy az 1992 óta az UNESCO Világörökség részét képző prágai történelmi belváros hihetetlenül felkapottá vált a turisták körében.

Fotó: Facebook

Prague Eyes rakpart

Prága nemcsak a múltjából él, a történelmi nevezetességeken kívül számos izgalmas, friss élményt kínál. A városvezetés támogatásával újabb és újabb közösségi terek jönnek létre, amelyeket örömmel vesznek be a helyi fiatalok és az itt tanuló-dolgozó külföldiek. Az egyik legmenőbb újdonság a Moldva-parti trezorokból kialakított, építészeti díjakkal elismert Prague Eyes. A rakpart boltívei alatt ma kávézók, galériák, bárok működnek, bekapcsolva a korábban kietlen rakpartot a város vérkeringésébe. A Moldva túlpartján – igaz, csak este 10 óráig – hasonló élményt kínál a Manifesto piac, ahol a nemzetközi street food standok kínálatán kívül koncertek, filmvetítések várják a látogatókat.

S ha már a művészeti élményeknél tartunk: 2022-ben új kulturális színtérrel bővült Prága. Egy volt trafóállomás épületében kapott helyet a Kunsthalle Praha, melyben októberig a Bohémia című kiállítást tekinthetjük meg, a csehek mellett párizsi, New York-i és teheráni alkotók installációival, fotóival, festményeivel. De érdemes felkeresni a város további izgalmas kortárs kulturális helyszíneit is: a volt vágóhídon kialakított Trafo galériát vagy a modern cseh alkotókra specializálódott Kampa Múzeumot.

Fotó: Pixabay

Petřín-domb

Ha arra is kíváncsiak lennénk, hol töltik a prágaiak a szabadidejüket, vegyük az irányt valamelyik park felé, ahol modern játszóterek várják a gyerekes családokat, fiatalok lógnak, és ahová sok-sok hobbisportoló jár minden korosztályból. A Károly hídtól északra, hozzávetőleg húszpercnyi sétával érhető el a Letná park, ahonnan rálátni a Moldva-hidakra és a városra. Klassz sörkert működik itt, ahol érdemes egy korsónyi sör erejéig megpihenni. A Moldva bal partján egy másik népszerű magaslati pont, a Petřín található, ahová siklóval is feljuthatunk, hogy bevegyük a 327 méter magas dombtetőn a párizsi Eiffel-torony mintájára épült kilátót.

Talán kevesen tudják, hogy Prága legvadregényesebb vidéke, a főváros északnyugati részén fekvő Divoká Šárka természetvédelmi park a Vencel tértől mindössze 30 percnyi villamosozással könnyen elérhető. A Šárecký-patak völgyét jelzett ösvények szelik át, ahol túrázók, kerékpárosok jönnek-mennek, nyáron pedig a park nagy tavában szabadtéri strandolásra is lehetőség nyílik.

​Bizarr szobrok nyomában

Fotó: Shutterstock

David Černý meghökkentő köztéri szobrait mindenkinek látnia kell!

Az óvárosi Husova utcában 20 méter magasban lógó, Sigmund Freudot ábrázoló férfit, a Lucerna palotában I. Vencel hősi lovasszobrát parodizáló alkotást, a Žižkov adótoronyra felmászó babákat vagy a Kafka Múzeum előtt „idézeteket vizelő” férfiszobrokat.

Sorozatunk következő részében a trendi gasztroszcénát mutatjuk be.

AMI MÉG ÉRDEKELHET