Le-ai gusta? 5 alimente interesante din țările scandinave!

Dulciuri sărate, brânză dulce și cele mai ciudate versiuni de pește procesat? Am adunat câteva dintre cele mai bizare preparate din bucătăria scandinavă.

Foto: Shutterstock

Fiecare țară și regiune are propriile mâncăruri speciale, dar gusturile scandinave sunt cu adevărat unice. Multe dintre bucatele lor tradiționale datează de pe vremea când mâncarea era greu de găsit iarna, așa că era important să te asiguri că totul are o durată de conservare lungă. Iată 5 feluri de mâncare din nord care îi uimesc de obicei pe turiști.

Surströmming, cel mai mirositoare aliment din lume

Foto: Shutterstock

Heringul fermentat și conservat din Suedia este catalogat ca fiind cel mai mirositor aliment din lume. De aceea, conservele de surströmming de obicei sunt deschise în aer liber după care sunt consumate ca garnitură de sandvișuri, asociat cu cartofi, ceapă roșie sau mărar.

Smalahove sau cap de miel

Foto: Shutterstock

Cel mai frapant lucru la preparatul din vestul Norvegiei nu sunt ingredientele, ci faptul că acel cap de miel este păstrat întreg. De obicei, se servește cu cartofi și morcovi ca garnitură, dar asta nu face ca efectul general să fie mai puțin bizar. Se mănâncă de obicei în preajma Crăciunului, iar localnicii țin în mod special ca globii oculari și limba să fie și ele comestibile.

Lutefisk, peștele alcalinizat

Foto: Shutterstock

Un alt fel de mâncare tradițională de dinaintea Crăciunului în Norvegia și Suedia este lutefisk, care este la origine cod, dar care dobândește textura ușor gelatinoasă după uscare, tratare cu leșie și înmuiere în apă rece timp de câteva zile. Cel mai adesea este servit cu cartofi fierți, mazăre pisată și slănină prăjită. Acest fel de mâncare este popular și în comunitățile scandinave din Statele Unite, unde nu se servește de Crăciun, ci în luna mai, de sărbătoarea națională a Norvegiei.

Bomboane sărate din lemn dulce 

Foto: Shutterstock

În țările scandinave - în special în Suedia și Finlanda - este populară o versiune sărată a bombonaelor din lemn dulce. Străinii neștiutori cad în mod regulat în capcană, deoarece produsul final arată ca o bomboană cu fructe, dar are un gust foarte diferit de ceea ce pare. Este disponibil sub formă de bomboane, gumă de mestecat și chiar ciocolată.

Brânză brună sau brunost

Foto: Shutterstock

Aproape în fiecare zi, norvegienii au pe masă ceea ce se numește brunost, sau brânză brună. Numele poate părea ciudat, dar nu este o coincidență: ingredientul său principal este zerul, un produs secundar al fabricării brânzei. Rezultatul final arată ca o brânză, dar are un gust mai degrabă de caramel și este consumat mai ales cu dulciuri, de exemplu ca topping pentru vafe, cu diverse fructe sau gemuri. Există, de asemenea, o versiune tartinabilă, dar de obicei este pur și simplu tăiată în bucăți cu o mașină de tăiat brânză.

AMI MÉG ÉRDEKELHET