Care sunt rasele de câini cele mai longevive?

Cercetătorii britanici au studiat aproape 600.000 de animale.

Foto: Shutterstock

Conform estimărilor, speranța de viață a câinilor este de 10-13 ani, ceea ce înseamnă 60 - 74 de ani în ani umani. Un studiu britanic a investigat cât de mult influențează rasa vârsta medie a unui câine.

Dacă pentru oameni se iau în considerare mulți factori atunci când se calculează speranța de viață, nu este foarte clar dacă există factori de influență pentru câini. Prin urmare, studiul din Scientific Reports este semnificativ, deoarece s-a bazat pe un eșantion foarte mare, și până acum nu există nicio cercetare științifică de acest gen. Echipa de cercetători a examinat și comparat datele de la un total de 584.734 de câini pentru a afla care sunt rasele de câini care prezintă cel mai mare risc de moarte prematură. Cercetătorii britanici au accesat date despre animale din 18 surse diferite, inclusiv crescători, veterinari, asigurători de animale de companie, organizații de voluntariat și instituții academice

Fotó: Unsplash

Studiul a inclus câini din 155 de rase pure sau încrucișate certificate, cu o proporție aproape egală de animale decedate (284.732) și vii (299.847). Au fost incluse rasa, sexul, data nașterii și data morții pentru animalele decedate. Animalele de rasă pură au fost clasificate în funcție de mărime (mică, medie, mare) și de forma capului (cu bot scurt, cu bot mediu, cu bot lung), iar speranța de viață medie a fost calculată pentru toate categoriile și pentru grupurile încrucișate. În cele din urmă, speranța de viață a fost calculată, de asemenea, pentru fiecare combinație de sex, mărime și formă a capului.

Foto: Unsplash

Rezultatele au arătat că, în rândul câinilor de rasă pură, femelele de talie mică și cu botul lung au avut cea mai mare speranță de viață, cu o medie de 13,3 ani. Rasele cu capul mai plat au o speranță de viață medie de 11,2 ani, cu o șansă cu 40% mai mare de a trăi o viață mai scurtă decât, de exemplu, câinii de talie medie, precum spanielii. Cele mai populare 12 rase de câini de rasă pură reprezintă mai mult de jumătate dintre rasele de câini de rasă pură din baza de date, Labradorii având o durată medie de viață de 13,1 ani, Jack Russell Terrier 13,3 ani și Cavalier King Charles Spaniel 11,8 ani.

Foto: Unsplash

Studiul a constatat că speranța de viață mediană a câinilor de rasă pură (12,7 ani) este mai mare decât cea a câinilor de rasă încrucișată (12 ani) și că femelele tind să trăiască mai mult (12,7 ani) decât masculii (12,4 ani). S-a constatat că rasele cu cap plat, din ce în ce mai populare, cum ar fi buldogii și mopșii, au semnificativ mai multe probleme de sănătate decât media. Una dintre cele mai frecvente a fost Sindromul Obstructiv Respirator Brahicefalic (BOAS), care afectează respirația, iar simptomele includ supraîncălzirea, dificultăți de respirație, refuzul de a face exerciții fizice, tulburări de somn și afecțiuni gastrointestinale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET