Repülés közben előjön a fülfájásod? Íme a legjobb módszerek, hogyan szabadulj meg tőle!

Lehet tenni valamit, hogy megelőzzük a fülfájást repülés közben? Igen! Mutatjuk a tippeket!

Fotó: Shutterstock

Aki már repült dobhártya-sérüléssel, gyulladt füllel vagy náthásan, tudja, hogy mennyire kellemetlen élmény. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a fajta hasogató fájdalom sokakat elriaszt a repüléstől. Egy tünetmentesen hurutos vagy gyulladt fül is könnyen belobban repülés közben, ezért most arra adunk tippeket, mit tegyél már egy enyhe nátha vagy allergia esetén is.

Illusztráció: Shutterstock

  • Ha kicsit is náthás vagy, folyik az orrod, akkor repüléskor felszállás előtt használj orrspay-t, ha lehet hosszú hatásút, amennyiben pedig szükséges, akkor leszállás előtt is cseppents. Ha érzékeny a füled, mindig legyen a kezed ügyében rágógumi vagy cukorka, hogy felszállás és landolás közben sokat tudj nyelni, ez is segít kiegyenlíteni a nyomást. Allergiaszezonban érdemes szteroidos orrcseppet is felíratni az orvosoddal és magaddal vinni az útra.
  • Ha sérült – akár régebbi, akár friss a heg – a dobhártyád, vagy sokat szédülsz, szerezz be egy speciális, kifejezetten repülés alatti fülfájásra kialakított füldugót. Például ilyen a Cirrus EarPlanes, ami egy szilikon külső réteggel, és kerámia belsővel készült füldugó, ami segít a fülben a nyomás-kiegyenlítésben. Az eszközön lévő apró membránok mozognak és ezzel segítenek abban, hogy a fül követni tudja a nyomásváltozást.
  • Ha már nagyon fáj a füled, be van dugulva az orrod, vagy erős allergiával küzdesz, ne alkalmazd az orrbefogós, búvárok által használt kiegyenlítést, mert ez ronthat a helyzeten. Ha már fülfájással küzdesz, szólj a légiutas-kísérőnek, általában tudnak adni meleg vizes borogatást, ami nagyon jól esik kínzó fülfájásnál és segíthet a dobhártyára nehezedő nyomás enyhítésében.
  • Betegség esetén kerüld a repülőn az alkoholfogyasztást, hiszen a repülőn eleve száraz a levegő, az alkohol súlyosbítja a dehidratáltáságot, ez pedig ahhoz vezet, hogy még jobban kiszáradnak a nyálkahártyák és jobban begyulladhatnak akár egy néhány órás repülőút alatt is.


AMI MÉG ÉRDEKELHET