Könnyen meghekkelhető a repülőgépek digitális navigációja

A téves adatok növekedése miatt pilótáknak újra kell tanulni az analóg navigációt

Fotó: Shutterstock


Újra meg kellene tanulniuk az analóg navigációt a pilótáknak, mivel egyre több az olyan incidens, amely során téves adatok alapján kénytelenek irányítani a repülőgépeket – javasolja az amerikai Légiközlekedési Hivatal (FAA).

Az elmúlt években egyre gyakrabban fordult elő, hogy hackelés miatt a pilóták hamis adatokat kaptak a digitális navigációs rendszerektől. Az Airbus repülési adatfigyelő rendszere szerint csak 2022-ben szinte 50 ezer alkalommal álltak le a műholdak navigációs programjai – ami majdnem ötszöröse az egy évvel korábbi eseteknek.

Fotó: Unsplash

A navigációs rendszerekben meghibásodása akár jelentősen is el tudják téríteni a pilótát a kijelölt útvonaltól, de azt sem nehéz elképzelni, hogy a bűnözők is ki tudnák használni az ilyen helyzeteket – amelyek nemcsak az utasszállító repülőgépeket sodorják veszélybe, hanem a légiforgalmi irányítók munkáját is nagyban bonyolítják. Az FAA kiemelte, hogy a téves adatok alapján történő navigáció könnyen ütközéshez, legrosszabb esetben becsapódáshoz vezethet, hiszen ezek alapján a pilóták rosszul mérhetik fel egy adott objektum távolságát. Emellett megnőhet az ideális útvonalról letérő gépek üzemanyag-fogyasztása, valamint a hamis navigáció idegen légtérbe is vezetheti őket.

Fotó: Shutterstock

Az amerikaiak mellett az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) és a Nemzetközi Légiszállítási Szövetség (IATA) is érzékeli a problémát, amely miatt egy workshopot is tartottak. „Míg néhány évvel ezelőtt egy ilyen adateltérés okozásához igencsak drága, csúcstechnológiás eszközökre volt szükség, addig mára egy olcsóbb, kevésbé fejlett és nyílt forráskódú szoftverrel szinte bárki meg tudná zavarni a navigációs rendszereket” – ecsetelte a helyzet súlyosságát a francia Safran du Monde légitársaság. Ennek ellenére a repülés még mindig az egyik legbiztonságosabb közlekedési forma, amelyben nemhogy nem nőtt a balesetek száma, hanem 2023 egyenesen az eddigi legbiztonságosabb év volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET