Un restaurant spaniol, care a fost cândva cel mai bun din lume, se redeschide acum ca muzeu

Nu vei putea să mănânci la El Bulli, dar vei putea afla despre moștenirea fostului restaurant de trei stele Michelin.


Când bucătarul spaniol Ferran Adrià a închis El Bulli, restaurantul de trei stele Michelin, în 2011, acesta se afla la apogeul său. Ca atare, anunțul a provocat unde de șoc în lumea gastronomiei de top. Dar acum, restaurantul considerat mult timp unul dintre cele mai bune din lume se pregătește să se redeschidă - ca muzeu.

Foto: elBulli1846

În luna iunie, spaniolul Ferran Adrià va deschide noul El Bulli 1846, așa cum se numește proiectul, potrivit The Times. Va fi un spațiu care își propune să păstreze moștenirea restaurantului situat în Parcul Natural Cap de Creus din partea nord-estică a țării și să funcționeze ca un laborator experimental, în conformitate cu ceea ce a fost odată localul.

„Este un muzeu în care explicăm ce a făcut El Bulli pentru ca acesta să aibă succesul pe care l-a avut și încă îl are. Un restaurant care a marcat o schimbare de paradigmă în gastronomia occidentală", a declarat Adrià pentru ziarul spaniol El País. "El Bulli va fi văzut așa cum a fost. Oamenii care l-au cunoscut vor fi emoționați". Povestea seamănă mult cu cea a unui alt restaurant de renume mondial și cu 3 stele Michelin, Noma, din Copenhaga, care începând din 2025 se va transforma într-un laborator, o bucătărie de test în slujba inovației gastronomice prin experimentarea de noi preparate și arome.

Foto: elBulli1846

El Bulli a fost deschis pentru prima dată în 1964, iar Adrià a preluat bucătăria în 1987.

A obținut 3 stele Michelin până în 1997 și a fost lăudat în mod constant ca fiind din liga mondială de top a restaurantelor. Adrià a devenit unul dintre cele mai mari nume ale mișcării de gastronomie moleculară, grație preparatelor sale precum crochetele de pui lichid și înghețata de gazpacho. Când restaurantul a fost închis în 2011, Adrià a spus că

„devenise un monstru care trebuia îmblânzit și transformat".

Inițial, El Bulli urma să se redeschidă la trei ani de la închidere ca fundație pentru experimente culinare, dar planurile au fost blocate în urma unor restricții de mediu (restaurantul fiind situat într-un parc natural). Adrià și-a redimensionat ambițiile, iar acum vizitatorii se vor putea întoarce în locul unde s-a scris istoria culinară.

AMI MÉG ÉRDEKELHET