Ókori emlékek, high-tech összeköttetés – immár közvetlenül utazhatunk Rómából Pompejibe

Kétezer évvel ezelőtt a rómaiaknak legjobb esetben is két napba telt a Rómából Pompejibe vezető 296 km-es út megtétele. Most kevesebb mint két óra alatt megtehetjük ezt az utat.

Fotó: sbb.ch

A Trenitalia új, nagysebességű vasúti járatot indított Róma és Pompeji között, amely pontosan 1: 47 óra alatt teszi meg a távot. Korábban az utazóknak Nápolyban vagy Salernóban kellett átszállniuk, ami 15-30 perc közötti plusz időt jelentett.

Fotó: Pixabay

A Róma és Pompeji közötti új közvetlen járat kezdetben csak a hónap harmadik vasárnapján közlekedik, így a következő indulások augusztus 20-án, szeptember 17-én és október 20-án lesznek. A vonat 8:43-kor indul Rómából és 18:40-kor tér vissza Pompejiből. A jegyek 42 eurós kezdőártól kaphatók a Trenitalia weboldalán.

Az akár 300 km/h sebességgel közlekedő Frecciarossa vonatok légkondicionálóval, LED-világítással, konnektorokkal, Wi-Fi-vel és bőséges csomagtérrel rendelkeznek. Járattól függően három vagy négy szolgáltatási szintet kínálnak: Executive, Business, Premium és Standard. A legfelsőbb, Executive osztályon a Carlo Cracco séf által készített friss, szezonális olasz ételekkel, valamint a kiváló minőségű helyi borok, kézműves sörök, koktélok és Illy kávé választékával kényeztetik az utasokat.

Fotó: Shutterstock

Pompejibe érve rengeteg a felfedezni való: a dél-olaszországi Campania régióban található hatalmas régészeti lelőhelyen a Vezúv 79-es kitörése után megmaradt utcák és házak romjai várják a látogatókat. A helyi múzeumban, amely négy évtizedes szünet után, 2021-ben nyílt meg újra, számos új leletet érdemes megnézni.

Ha pedig elég bátornak érzed magad, akár a Vezúvra is feljuthatsz.
AMI MÉG ÉRDEKELHET