Fontos felfedezéseket tartalmazó területet nyitnak meg a látogatók előtt Pompeiiben

A 79-ben a Vezúv kitörése által elpusztított Pompeiiben január 3-án nyitják meg a nagyközönség előtt a Regio IX régészeti területen végzett legutóbbi ásatások helyszínét.

Fotó: Unsplash


Előzetes regisztrációval, legtöbb 15 fős csoportokban látogatható a Római Birodalomból megmaradt egyik legfontosabb emlék, a Vezúv kitörése által elpusztított (és egyúttal konzervált) Pompeii legújabb része. A mintegy 3200 négyzetméteres területen most végeztek az ásatásokkal.

A régészeti területet kilenc részre osztották az archeológusok, a legújabb leletek a feltárás alatt lévő Regio IX-ben találhatók. Az egykori Via di Nola mentén 1888-ban kezdődtek az ásatások, de nem sokkal később megszakadtak, és csak egy évvel ezelőtt folytatták őket.

Máris olyan fontos felfedezésekkel szolgáltak, mint egy üzlethelyiség munkaasztalokkal és kádakkal a ruhák mosásához és festéséhez, egy sütővel ellátott pékség, valamint egy malom, ahol a rabszolgák vagy a szamarak őrölték a gabonát. A keskeny, külső kijárat nélküli, vasrácsos kis ablakokkal ellátott, a fényt alig beengedő helyiségben a vulkánkitörés három áldozatának maradványait találták meg, akik a tetők beomlása után lelték halálukat itt.

A most feltárt helyiségek egyik falán egy csendélet-freskót fedeztek fel, amelyen a mai pizzára emlékeztető étel is látható különböző gyümölcsök és fűszerek mellett. Az ókorban xénia néven ismert képet a vendégektől kapott ajándékok ihlették. Az archeológusok tovább dolgoznak majd itt, de ezzel együtt immár a Pompeiibe érkezők is megcsodálhatják az ókori emlékeket.
AMI MÉG ÉRDEKELHET