Să vezi și să experimentezi Napoli

Vă dorim o Margherita caldă iar Vezuviul rece...

Foto: Shutterstock

Al treilea cel mai mare oraș din Italia, Napoli, este una dintre cele mai romantice destinații turistice din lume – nu-i de mirare că a fost locul de filmare a numeroase producții cinematografice considerate astăzi filme cult. Mare, monumente istorice, arome și mirosuri delicioase, tradiții... Lunile plăcute și blânde de toamnă ne permit cu adevărat să descoperim și să savurăm toate minunățiile orașului.

Actuala capitală a regiunii Campania a fost fondată în secolul al VII-lea î. Hr. de grecii antici care au întemeiat colonii în Peninsula Italică. Centrul istoric din Napoli a fost inclus în 1995 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, urmat cu doi ani mai târziu de vulcanul Vezuviu, care a devastat orașul antic Pompei. Toamna este, fără îndoială, cel mai bun anotimp pentru a cunoaște orașul, și faptul că ne putem scălda în mare chiar și în noiembrie este doar cireașa de pe tort. Mai mult, cei mai curajoși fac baie chiar și în decembrie, înainte de Crăciun în apele frumoase, de un albastru strălucitor ale Mării Tireniene!

Cetăți, castele, biserici

Foto: Shutterstock

Castel Nuovo

Napoli se poate mândri cu o mulțime de biserici, cetăți, respectiv castele. Fiecare dinastie care a domnit cândva orașul a construit cel puțin o cetate, fortificată adesea cu ziduri uriașe. Cel mai faimos dintre ele este Castel Nuovo, situat lângă Piazza Municipio, unde se poate vedea și primăria orașului. Un alt castel faimos este Castello dell'Ovo, „Castelul de Ouă", iar pe vârful unui deal se înalță fortăreața Sant'Elmo, vizibilă din aproape orice punct al orașului. O atracție de neratat pentru turiști este Galleria Umberto I, situată vizavi de Opera San Carlo, catedrala Duomo di Napoli este impresionantă (numită de localnici domul San Gennaro), precum și Muzeul Arheologic, care este cea mai bogată trezorerie a artei antice.

Aici s-a născut pizza

Foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din prezent, pizza, a cucerit lumea pornind din Napoli, și aici a fost deschisă în 1830 prima pizzerie din lume. Este interesant că pizza de bază Margherita a fost numită în onoarea soției regelui italian Victor Emanuel al II-lea, fiind inventată cu ocazia vizitei cuplului regal în oraș. Inițial, pizza care a conținut frunze verzi de busuioc, mozzarella albă și roșii de culoarea roșie nu avea nume, dar când regina a ales pizza în culorile tricolorului italian, problema a fost imediat rezolvată.

În Napoli, știința coacerii aluatului de pizza este luată foarte în serios, fiind introduse reguli stricte cu privire la ce fel de făină, roșii, brânză și ulei de măsline pot fi folosite pentru a face pizza napolitană autentică. Napoletana, pizza napolitană tradițională, respectiv creatorii săi – pizzaiuolo – sunt prezenți chiar și pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Vezuviul

Foto: Shutterstock

Maiestuosul munte Vezuviu este situat la 15 km spre sud-est de Napoli. Este singurul vulcan activ și acum în Europa continentală. Este considerat cel mai imprevizibil vulcan din lume, care a erupt ultima dată în 1944, a rămas latent de atunci, iar craterul său poate fi vizitat tot timpul anului. Cel mai simplu mod de a ajunge în Parcul Național Vezuviu sunt autobuzele care pleacă din Pompei și Herculaneum.

Capri, unde totul este despre lux 

Foto: Shutterstock

Insula de doar 10 kilometri pătrați, înconjurată de Marea Tireniană, este situată în Golful Napoli, la 33 km de oraș. Cunoscută și sub numele de Insula Albastră, Capri a fost până de curând un fel de rezervație de vacanță pentru clasa socială superioară, care a lăsat în urmă multe vile și grădini luxoase. Față de un Napoli fierbinte, temperatura de pe insulă este de numai 28 de grade și în timpul sezonului de vară, ideală pentru relaxare și pentru drumeții.

AMI MÉG ÉRDEKELHET