La ce să fim atenți când mergem cu câinele într-o excursie de iarnă?

Pe vreme rece, o plimbare grozavă cu câinele nostru poate fi deosebit de bună, dar nu strică să ținem cont de câteva reguli vitale.

Foto: Unsplash

Vă arătăm la ce trebuie să fim atenți înaintea și în timpul excursiei, dacă vremea este rea și a și nins.

În primul rând, întotdeauna să planificăm exact traseul și să estimăm cât timp va dura plimbarea. Aceasta este o informație importantă și când împachetăm, deoarece contează dacă mergem într-o plimbare de o oră sau o drumeție de o jumătate de zi. Să căutăm cel mai prietenos traseu pentru animale, pentru că se poate ca patrupedul, care pe vreme caldă ține bine pasul, iarna, eventual pe zăpadă, poate obosi mult mai devreme. Dacă până acum abia ne-am mișcat cu el, să facem doar o scurtă drumeție și să creștem numărul de kilometri încet încet.

Un drum bătut necesită mult mai puțină energie de la cățeluș decât cucerirea unui teren care nu are cărare.

Există rase de câini care rezistă mai bine la temperaturile de iarnă. Printre acestea se numără husky-ul, malamutul, ciobanul persan și samoedul. Au un strat gros de păr care le permite să fie mai rezistente la frig. Rasele cu păr scurt, cum ar fi chihuahua sau beagle, sunt deosebit de sensibile la temperaturile scăzute, așa că necesită și mai multă atenție. Cu ele să facem iarna doar plimbări mai scurte.

Foto: Unsplash

  • Majoritatea câinilor adoră să se joace în zăpadă, dar frigul persistent nu le face bine. Înainte de plecare să le ungem labele cu grăsime de cerb, care împiedică acumularea zăpezii între degetele de la picioare, lucru foarte deranjant în timpul plimbării și care poate provoca degerături severe.
  • Să avem grijă ca patrupedul să nu întâlnească pe undeva lichid antigel, deoarece acesta poate fi fatal pentru el, așa că să-l păstrăm într-un loc în care cu siguranță nu-l poate atinge.
  • În cazul câinilor cu păr scurt (respectiv cățeilor și câinilor mai în vârstă) să le punem un pulover sau o jachetă de bună calitate pentru a-i proteja de vremea rea. Este important ca îmbrăcămintea să fie confecționată dintr-un material impermeabil și respirabil, dar să nu împiedice câinele să se miște și să se joace.
  • În cazul în care simțim că este prea frig, mai bine să rămânem acasă sau să limităm timpul petrecut în aer liber, deoarece câinii pot suferi cu ușurință degerături sau pot răci.
  • Dacă vedem că îi este frig și nu vrea să se miște, să-l ducem cât mai repede într-un loc cald și să-i ștergem corpul cu un prosop, grăbind astfel încălzirea.
  • Chiar și cel mai cuminte câine poate fugi la un stimul incitant, prin urmare este mai bine să-i ținem în lesă (lungă) în acest timp, respectiv să ne pregătim cu guler luminos și cu vestă fosforescentă, pentru întuneric.
  • Să avem la noi o cantitate potrivită de apă pentru excursie și de asemenea să îi oferim acces regulat la apă. Dacă refuză să bea, să încercăm să amestecăm apa cu supă de oase.
  • Să ne pregătim cu o husă de scaun pentru a proteja tapițeria mașinii. Acasă, să dăm din nou de mâncare și de băut câinelui și să-l lăsăm să se odihnească în apartamentul cald.
AMI MÉG ÉRDEKELHET