5 cinematografe speciale din Europa

În unele cinematografe merită să fii cu ochii în patru chiar înainte de începerea filmului.

Foto: Pathé Tuschinski


​Pathé Tuschinski, Amsterdam (Țările de Jos)

Pathé Tuschinski, inițial Theater Tuschinski, este unul dintre cele mai frumoase cinematografe din lume. Clădirea are anumite influențe asiatice, dar și urme de Art Deco și Jugendstil, iar holul este conceput pentru a le da spectatorilor de cinema senzația că se află într-o iluzie. Când a fost deschis în 1921, s-a folosit o tehnologie revoluționară. Interesant este faptul că încă funcționează și ca teatru și are o orgă încorporată.

Foto: Shutterstock

​Matadero Cineteca, Madrid (Spania)

Matadero Cineteca este singurul cinematograf spaniol care se concentrează în mod special pe filme de non-ficțiune, cu un program audiovizual care include documentare și genuri conexe, filme independente și lucrări alternative, dar găzduiește adesea și festivaluri și evenimente culturale în orașul Madrid. Sala Azcona, dotată cu cea mai recentă tehnologie de sunet și imagine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase săli de cinema din Europa.

Foto: Madrid Film Office

​Kino International, Berlin (Germania)

Kino International este un produs al noii arhitecturi cinematografice din anii 1950 și 1960. Scopul acestui nou stil a fost acela de a oferi publicului o experiență vizuală și sonoră optimă, astfel încât tehnologia acustică a fost adaptată în mod special la clădirea cinematografului, ca și cum ar fi fost un studio de înregistrări. Cinematograful, care a fost construit între anii 1961 - 1963 în ceea ce pe atunci era Berlinul de Est, este acum un loc important pentru Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Foto: Shutterstock

The Rex, Berkhamsted (Regatul Unit)

Un cinematograf art deco cu adevărat luxos din anii 1930, unde te poți bucura de un film, cu un pahar de vin și o gustare, într-un interior de epocă care evocă atmosfera secolului trecut. Cinematograful s-a aflat în pericol, deoarece proprietatea a fost vândută în 1988 și urma să fie demolată pentru a face loc unor birouri. Datorită unui grup local, cinematograful a fost înscris pe lista de patrimoniu național și, după o renovare îndelungată, și-a putut redeschide în sfârșit porțile pentru public în 2004.

Foto: Facebook

​Colosseum Kino, Oslo (Norvegia)

Colosseum Kino este cel mai mare cinematograf din Europa de Nord, cu o cupolă sferică largă în partea superioară, ceea ce îl face unic din punct de vedere arhitectural. Diametrul cupolei are puțin peste 40 de metri, aceeași dimensiune ca și cupola Bazilicii Sfântul Petru din Roma. Teatrul a fost închis temporar în 1963 din cauza unui incendiu, dar a fost redeschis în 1964 și funcționează și în prezent.

Foto: Facebook

AMI MÉG ÉRDEKELHET