Gondoltad volna, hogy Afrikában is lehet síelni?

Marokkóban működik a földrész legjobb síközpontja.


Ha a téli hónapokban utazunk Marokkóba, feltétlenül keressük fel – ha csak egyetlen napra is – Oukaïmedent, hiszen egy afrikai síelés életre szóló élményt jelenthet.

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy Afrikában síeltek, hiszen az egész kontinensen összesen 13 sípálya található – nagyrészt Marokkóban, Algériában és Dél-Afrikában. És európai mércével ezek sem igazán nevezhetők síközpontoknak, hiszen többnyire csak néhány száz méternyi lesiklást tesznek lehetővé.

Fotó: Shutterstock

Az egyetlen valódi síparadicsom a marokkói Magas-Atlasz hegyei között található Oukaïmeden, amely viszonylag jól kiépített infrastruktúrával (szálláshelyekkel, éttermekkel, sílifttel és síkölcsönzővel) rendelkezik. Az európai színvonaltól ugyan elmarad, de az alig két hónapos – december végétől február végéig tartó – helyi síszezont figyelembe véve ez cseppet sem meglepő.

A 2610–3268 méteres tengerszint feletti magasságon kiépült síközpont mintegy 80 kilométerre található Marrákestől, ahonnan autóval, taxival, helikopterrel, vagy akár az autentikus marokkói szállítóeszköznek számító szamárháton is megközelíthető – többek között ez is adja Oukaïmeden varázsát. Az összesen 10 kilométer hosszú pályák között mindenféle nehézségi fokozatú akad, a leghosszabb pálya 3 kilométeres a legnagyobb szintkülönbség 658 méter.

www.youtube.com

Oukaimeden - Snowboard in Morocco | 4K Travel Film
Amire figyelni kell lesiklás közben, hogy a pályák karbantartási szintje alacsonyabb a megszokottnál.

A hó néhol jeges, máshol pedig latyakos, és egyes pályák határai nincsenek egyértelműen kitűzve. A rutinos sízők és hódeszkások gyakran választják a pályán kívüli lejtőket, így az is megeshet, hogy mások is lesiklópályának néznek egy olyan lejtőt, ami valójában nem az.

Oukaïmeden jóval olcsóbb, mint az európai síparadicsomok, és mivel Marokkóban nem a téli sportok a legnépszerűbbek, nagy tömegre sem kell számítani a sípályákon. A Szahara szomszédságában fekvő Magas-Atlasz csúcsairól tiszta időben látható lélegzetelállító panorama pedig csak a hab a tortán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET