Mihez kezdenek a síparadicsomok a klímaválsággal? Van, ahol már megkezdődött a profilváltás!

Több európai síközpont is a kalandturizmus és a nyári programok felé fordult, hogy felkészüljön a hóhiányra.

Fotó: Shutterstock

A síszezon hossza lassan, de biztosan csökken – Európában immár átlagosan 34 nappal rövidebb, mint a korábbi évtizedekben. Az EuroNews utánajárt annak, milyen alternatív megoldások után kutatnak a síközpontok, hogy pótolják a kieső bevételeket.

Számos európai síközpont kénytelen a hóágyúkra támaszkodni, hogy pótolja a hóhiányt. Olaszországban a sípályák 90%-a, Ausztriában 70%-a, Svájcban pedig 53%-a használ hóágyúkat. Közben a Hilton 2024 Trends Report friss adatai szerint a millenniál és a Z generációs utazók 52%-a a felfedezést és a kalandtúrákat nevezte meg az utazási prioritásaik között. Úgy tűnik, több síterep számára is ez lehet az a mentőöv, amire szükségük van.

Nyári turizmus a síközpontokban

Fotó: jungfrau.ch

Ha neves síparadicsomok pozitív példát keresnek, akkor ott a svájci Grindelwald. A település és környéke – amely mintha egyenesen A muzsika hangja című filmből tűnt volna elő – az utóbbi években figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül, és népszerű nyári úti céllá vált.

A szabadtéri tevékenységek sokasága Svájc kalandtúra-központjává tette a várost

Nyaranta az eget immár a siklóernyősök vitorlái színesítik, míg a hegyi kerékpárosok a környező lejtők festői ösvényein ereszkednek le. A közeli Grindelwald-First településen zipline-okon és nyári bobpályákon száguldozhatunk, a túrázók pedig számos különböző jelzett útvonal közül választhatnak.

Fotó: Facebook

A síszezon rövidsége a panziók számára is kihívást jelent.

A franciaországi Morzine-ban az Alikats luxus faházakkal foglalkozó cég szezonon kívüli üdüléseket kínál, így tavasszal, nyáron és ősszel a látogatók wellness- és személyiségfejlesztő tevékenységeken vehetnek részt. A vendégek az alpesi környezetben túrázással, bogyós gyümölcsök gyűjtésével vagy a tavakban való frissítő fürdőzéssel pihenhetnek. A híres svájci Verbier síközpont is figyelmet fordít a hómentes programlehetőségekre: a tél előtt és után érkezők vezetett természetjáró sétákon vehetnek részt, beiratkozhatnak főzőtanfolyamra vagy e-kerékpárt bérelhetnek a hegyek felfedezésére.

Milyen jövő vár az európai síközpontokra?

Fotó: jungfrau.ch

Grindelwaldban az egész éves kalandturizmus újjáéledésével az egész régiót felvirágoztatták.

A gazdasági növekedésnek köszönhetően a vasúti infrastruktúrát is fejlesztik, hogy a hegyi városokat jobban összekapcsolják az ország többi részével. A 2020 végén megnyílt Eiger Express nevű high-tech felvonó a grindelwaldi terminálról Európa legmagasabb állomására, a Jungfraujoch-ra viszi a látogatókat. Ez ma már Svájc egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, ahonnan elképesztő kilátás nyílik Európa leghosszabb gleccserére. Az alpesi országoknak tehát fel kell készülniük az elkerülhetetlenre: itt az ideje, hogy kreatív módokat találjanak a szezon meghosszabbítására.

AMI MÉG ÉRDEKELHET