Gyanús szállások és hamis síoktatók: ezekre a csalási módszerekre figyelj oda a síszezonban!

Ne dőlj be az olcsónak tűnő szállás- vagy síoktatói ajánlatoknak! Az EuroNews oknyomozása után íme néhány példa arra, milyen átveréseket követnek el a több ezer kilométernyi sípályával rendelkező Franciaországban.

Fotó: Shutterstock

Míg a legtöbb sívakáció álomszerű napokat jelent, néhány turistának minden évben rémálommá válik a csalók miatt. Amikor a legjobb síközpontok kezdik megnyitni a lejtőket, a turisták is felszerelést bérelnek, leckéket foglalnak és szállást választanak - a csalók pedig már várják őket. Egyes csalások csak a pénztárcádat, mások viszont a biztonságodat veszélyeztetik.

Hamis szálláskereső webhelyek

Sébastien Mérignargues, egy Haute-Savoie-ban (Franciaország) található hütte igazgatója szerint a leggyakoribb átverések a szállásbérlések körül fordulnak elő. "Ez sajnos nagyon elterjedt probléma, és minden síparadicsomban előfordul" - mondta az EuroNews-nak. Haute-Savoie-ban szezononként körülbelül öt turistát vernek át hamis bérléssel.

Fotó: Shutterstock

A csalók egy már meglévő hirdetésből újra felhasználják az ingatlan fotóit és leírását, vagy több hirdetés képeit és információit kombinálják, és felteszik az internetre. Az utazó által lefoglalt valódi szállásról később pedig kiderül, hogy az valójában nagyon nem úgy néz ki, vagy egyáltalán nem is létezik. "A legtöbbször az ügyfelek a foglaló befizetése után kapnak egy visszaigazolást, majd egyszercsak minden eltűnik" – mondja Mérignargues.  – A bűnözők rejtett IP-címeket használnak, és külföldről tevékenykednek, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben eltűnjenek a semmibe."

Hogyan tudhatod, hogy igazi a szállásod?

Foto: Shutterstock

Portes du Soleil síterepen található Châtel üdülőhelyen az önkormányzat egy apartman-azonosító rendszert hozott létre, amely minden egyes ingatlant 13 számjegyből álló kóddal lát el. A tulajdonosoknak regisztrálniuk kell a platformon, mielőtt meghirdetnék ingatlanjukat. Amint a tulajdonos hirdetést akar feladni, elkérik tőle ezt az azonosító számot. Ha hamis kódot adnak meg, a rendszer értesíti az önkormányzatoz.

Fotó: Shutterstock

Hasonló rendszer működik Avoriaz-ban is.

"Három évvel ezelőtt hirtelen elszaporodtak az ilyen típusú átverések - mondja Mérignargues.- A helyzet azóta némileg rendeződött, mivel minden síközpont kifejlesztett saját módszereket a jelenség megállítására, és mert a média is figyelmeztette a turistákat".

Fontos, hogy ne hagyjuk magukat elcsábítani a valószínűtlenül jónak tűnő ajánlatoktól. "Mindig óvakodjunk a piachoz képest szokatlanul alacsony áraktól. Szintén óvatosnak kell lenni, ha a tulajdonos előleget vagy akár a bérlés teljes árát kéri előre".

Óvakodj a csaló síoktatóktól!

Egy másik gyakori átverés, hogy a csaló síoktatóknak adják ki magukat, és online kínálják szolgáltatásaikat. A hirdetések az oktató szaktudásával dicsekszenek, és két-három hamis ajánlást kínálnak. Egyes esetekben előre kérnek pénzt, de érkezéskor az oktatót sehol sem találjuk. De az is előfordul, hogy a síelni tanulók olyan oktatótol vesznek leckéket, aki nem rendelkezik megfelelő képesítéssel.

Fotó: Shutterstock

Jean-Marc Simon, a francia síoktatók nemzeti szövetségének (SNMSF) vezetője súlyos következményei lehetnek szerint az jellegű átveréseknek: "Ha baleset történik, az áldozatok a fellebbezések során kártérítés és jogorvoslat nélkül találhatják magukat".

AMI MÉG ÉRDEKELHET