Snowkite, sífutás, snowtubing – éljük meg másképp a telet!

Törjünk ki a téli szabadidős sportok – sílesiklás, szánkó és korcsolya – triumvirátusából, és ne féljünk új, izgalmas és szórakoztató tevékenységeket kipróbálni.

Fotó: Getty Images

Romániában is művelhető a sífutás, a snowtubing vagy a snowkite!

Sífutás

Fotó:Unsplash

Síelünk, mozgunk, de közben a táj szépségét is élvezzük. Ezt (is) kínálja a sífutás! Műveljük akár klasszikus technikával (a lábak csak párhuzamosan mozognak) vagy szabad stílusban (a gyorskorcsolyázók lépéseihez hasonló mozdulatokkal haladunk előre), így is, úgy is adott a kellemesen kimerítő téli testmozgás élménye, egy, a lesiklópályáknál jóval nyugodtabb, csendesebb környezetben. Vannak, akik eleve úgy állítják össze a külföldi sítúrájuk programját, hogy szerepeljen benne egy nap, amikor a nyugodt csúszásnak hódolnak. Ám szerencsére a sífutás szerelmeseinek sem kell külföldre utazniuk, találunk néhány speciálisan kialakított terepet Romániában is. Az enyhébb emelkedőkkel tarkított sífutópályákon gépekkel fektetik le a mélyített nyomokat, amelyekben főleg a klasszikus módszer követői haladnak – a szabad stílust művelőknek legfeljebb csak lejtmenetben van szükségük ezekre.

A profi versenyzők számára Hargitafürdőn, illetve a Brassó megyei Fundátán alakítottak ki pályát, ezeket azonban az edzésidőkön kívül amatőrök is használhatják. Találunk sífutópályát a Borgói-hágóhoz közeli Báránykőn, a Hunyad megyei Strázsán és a Szeben megyei Szebenjuharoson is. Fontos, hogy még utazás előtt érdeklődjünk az adott pálya állapotáról és nyitvatartásáról. A sífutáshoz szükséges felszerelés eltér a lesikló lécektől, botoktól, cipőktől és kötésektől, ám szerencsére itt is adott a bérlés lehetősége, és kezdetnek nem gond, ha használt kiegészítőket vásárolunk.

Snowtubing

Fotó: Getty Images

Kitűnő családi program a teherautóabrocs-belsőhöz hasonlatos eszközön való szánkózás. A snowtubing (magyarul hófánknak, illetve hópánkónak is nevezik) igazi adrenalinlöket lehet, hiszen az alacsony súrlódás miatt a gumiszánkónk nagy sebességet képes elérni, miközben a formája miatt nehézkes az irányítása – ami csak növeli az élményt. Nagy előny, hogy más téli sportoktól eltérően nem igényel speciális felkészülést vagy képzést – csak beülünk a hófánkba az erre a célra kialakított pályán és élvezzük a csúszást! Nem véletlen, hogy külföldön nagyon népszerű a snowtubing, de immár Romániában is kezdenek megjelenni a hófánkpályák. Hargitafürdőn erre is találunk lehetőséget, de működnek pályák Azugán is – 30 és 60 méter közötti hosszúságban. Strázsán ennél jóval hosszabb és több kanyarral is megtűzdelt pályán száguldhatunk, és itt felvonó rendszer is működik, amellyel ismét felvihetjük a hófánkot a pálya elejére. Predeálon, a máramarosi Kapnikbányán, illetve Bukovinában, Dornavátrán és Gura Humorului lejtőin szintén vár minket a snowtubing lehetősége.

Snowkite

Fotó: Getty Images

A snowtubinggal ellentétben a snowkite műveléséhez alapos felkészülés szükséges, de az élmény mindenképpen megéri. A sportág több különböző tevékenység ötvözéséből született: a windsurf és a sárkányeregetés keresztezéséből létrejött kite-ot vegyítették a sível és a hódeszkázással. A lényege, hogy a nyáron is használatos sárkányszerű felfújható kite ernyőt a síző, vagy snowboardos a biztonsági hevederrel a derekához erősíti, illetve a kezével tartja, irányítja. Megfelelő szélerősség esetén nagy sebességet lehet vele elérni, kihasználva ezzel a hóval borított sík terepek előnyeit – mint a befagyott és hóval fedett tavakat, a kiterjedt mezőket, fennsíkokat, vagy éppen az elhagyott repülőtereket. Vagyis nagy előnye, hogy nemcsak a hegyek között lehet űzni, a tömegben sorban állva a sífelvonónál, hanem bárhol, ahol kellő szél, hómennyiség és legalább viszonylag sík terület áll rendelkezésre. Románia pedig egyre felkapottabb a snowkite-osok körében, immár külföldről is szerveznek oktatással egybekötött túrákat. A sportág belföldi fővárosa Brassó, amelynek környékén több, snowkite-ra is alkalmas terület található, így Sinaián és a Bucsecs-fennsíkon is. De meglovagolják a szelet a Kudzsiri-havasokban, a dobrudzsai dombvidéken és a Bukarest melletti Șirna-Tăriceni repteren is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET