Ezek a legjobb európai sörös úti célok, Románia és Magyarország is bekerült a top 10-be!

Európa számos olyan országgal büszkélkedhet, mely elmondhatja magáról, hogy a világ legnépszerűbb söreinek az otthona.

Fotó: Shutterstock

A weloveholidays.com utazási portál elkészített egy ranglistát azokról az európai országokról, amelyekben nem fognak unatkozni a sörrajongók. A kutatásban összesen 32 országot vizsgáltak meg, a helyezések megállapításához figyelembe vették az adott ország sörkultúráját, a (kézműves) sörfőzdék számát, az exportált sörmennyiséget, az egy főre eső sörfogyasztást, az elérhető sörkóstolások, sörtúrák számát és persze a termékek éttermi árait.

Fotó: Unsplash

  • Az aranyérmet nem meglepő módon Németország „vitte haza”, ahol több mint 1500 sörfőzde várja a vendégeket. Az országban szép számmal (8,7 milliárd hektoliterrel) állítanak elő söröket nem meglepő, hogy számtalan fajtát is exportálnak.
  • Második helyen Csehország végzett, ahol az egy főre eső sörfogyasztás majdnem elérte a 182 litert. Az országban igen jelentős a sörkultúra is, legelőször nagyjából 993-ban kezdtek söröket gyártani. Emellett történelmi jelentőségű főzdék sora várja a szomjas látogatókat, és persze ki ne ismerné a világ egyik leghíresebb cseh sörét, a Pilsner Urquellt.
  • A dobogó alján Hollandia, a Heineken és a Grolsch hazája áll. Az országban tradicionális és szokatlan sörökből is bőséges a kínálat, melyeket többféle sörkóstoló keretében próbálhatnak ki az emberek. Érdekesség, hogy a vizsgált országok közül Hollandia számít a legnagyobb exportőrnek, ahol nagyjából 24 milliárd hektoliternyi sör hagyja el az ország határait.

Fotó: Shutterstock

A 10-es listát Románia és Magyarország zárja.
  • Az elemzés készítői szerint ugyan Románia sörkultúrája elmarad a listán szereplő többi országétól, ezzel együtt kitűnő vakációs célpont a sörrajongók számára. A weloveholidays.com szerint az ország egyedi kultúrája a helyi sörökben is tükröződik, de az alacsony sörárak fontos tényezője annak, hogy Románia egyre népszerűbb a turisták körében. Emellett a sörfőzdékben kínált jelentős számú túra is a látogatás mellett szól.
  • Az elemzés szerint Magyarországon egyre inkább erősödik a kézműves, illetve a kisüzemi sörfőzés. Ezen felül egyre több egyedi sör kerül a piacra, „Budapest romkocsmái pedig eklektikus és páratlan környezetet biztosítanak a sörivóknak".

Top 10 Európai sörös úti célok

  1. Németország
  2. Csehország
  3. Hollandia
  4. Egyesült Királyság
  5. Lengyelország
  6. Spanyolország
  7. Belgium
  8. Franciaország
  9. Románia
  10. Magyarország
AMI MÉG ÉRDEKELHET