Baszkföld legjava – 5 kihagyhatatlan látnivaló Bilbaóban és környékén

A spanyolországi Baszkföld legnépesebb és legjelentősebb városa és annak környéke mindenkinek tartogat valami meglepetést – elsőre és sokadik alkalommal is.

Fotó: Pixabay

Jellegzetes baszk ételek, modern művészet és homokos strandok? Az Ibériai-félsziget északi részén fekvő Nagy-Bilbaó járásban mindent megtalálunk és még ezeknél is jóval többet, hiszen a gazdag történelem és a kortárs szépségek keveredése egy vibrálóan izgalmas régiót eredményez.

Casco Viejo, az óváros

Fotó: Shutterstock

Hangulatos terek és szűk sikátorok váltják egymást Bilbao történelmi belvárosában, ami a középkori építészet igazi kincsesbányája. Egyik kiemelkedő alkotása a Santiago katedrális, amely a gótikus és a román építészet ötvözetének mesés példája. Természetesen a baszk konyha is az élmény elengedhetetlen része, aminek középpontjában a kiváló minőségű, szezonális alapanyagok állnak. A helyi fehérbor, a txakoli tökéletesen kiegészíti például a sózott tőkehalat vagy a chuletónt, a zamatos grillezett steaket.

Guggenheim Múzeum

Fotó: Shutterstock

1997 óta Bilbao városának egyik legfontosabb látnivalója a Guggenheim Múzeum, amely nemcsak izgalmas tárlataival vonzza a látogatókat, hanem maga az épület is jelentős turisztikai vonzóerővel bír. A kanadai-amerikai Frank Gehry építész teljesítette a felkérést: innovatív és meghökkentő épületet álmodott a Nervión folyó partjára, amelynek kacskaringós, a napfényben csillogó titánborítása mögött olyan kortárs művészek remekei láthatók, mint Jeff Koons, Anish Kapoor vagy Eduardo Chillida.

Portugalete vidéki bája

Fotó: Shutterstock

Portugalete szigorúan véve külön városnak számít, mégis Nagy-Bilbaó része, amit a legegyszerűbben talán járásnak fordíthatnánk. Ha erre járunk, mindenképp érdemes meglátogatnunk a városka régi negyedét, Casco Antiguót, ahol keskeny macskaköves utcák kanyarognak az évszázados épületek között.

Vizcaya-híd

Fotó: Shutterstock

Bilbao külső kikötőjében, szintén Portugalete területén található a környék egyik legismertebb nevezetessége, a Vizcaya-híd, amely a világ legidősebb, ma is forgalmi célokra használt függőhídja. A Portugalete és Getxo városrészeket összekötő hidat 1893-ban adták át, mára pedig már az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Getxo, a vízimádóknak

Fotó: Shutterstock

A híd másik oldalán található Getxo bájos városa húzódik, ahol a hagyományos baszk házak és hangulatos üzletek között sétálhatunk, de érdemes ellátogatni a San Nicolás térre is, amely az óváros egyik központja, tipikus baszk ételeket kínáló kávézókkal és éttermekkel. Getxo egyik fő látványossága mégis a lágy homokos és tiszta vizű tengerpartja és strandjai, ahol akár vízi sportokat is kipróbálhatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET