Plaje frumoase, gastronomie delicioasă – bine ai venit în Algarve! (partea a II-a)

Surfing, tur cu barca cu motor, parapantă – oferta e bogată în Algarve, Portugalia!


Foto: Pixabay

Cu 16 orașe și o populație de 450 de mii de locuitori, Algarve este una dintre cele mai bogate regiuni ale Portugaliei, fiind colțul sud-vestic al Europei.

Foto: Unsplash

Coasta dintre Sagres și Lagos a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare stațiuni de surfing din Europa. Plajele diversificate ale regiunii, combinate cu condiții potrivite de valuri și vânt, îi așteaptă pe începători și pe cei avansați deopotrivă – lecțiile de surfing sunt disponibile din martie până în decembrie.

Foto: Pixabay

Lăsând în urmă Lagos și Portimão, să explorăm cu barca cea mai cunoscută formațiune naturală din Algarve, peșterile de pe coasta din Benagil. În turul de 90 de minute cu barca cu motor putem vedea sculptura milenară a mării, cum au format valurile mareei forme geologice interesante în zonă. Aici pot fi găsite nu doar coloane, ci și peșteri săpate în peretele țărmului și chiar plaje accesibile prin peșteri. Iar dacă vrem să privim peisajul de la înălțime, în Albufeira putem încerca parapanta în tandem.

ADMIRĂ NISIPUL!

Foto: Pixabay

Din 21 mai până pe 30 decembrie, putem vizita în Lagoa cel mai mare oraș cu sculpturi din nisip din lume. Aproximativ 40 de mii de tone de nisip sunt folosite pe o suprafață de 15 mii de metri pătrați la Sand City, pentru ca în câteva săptămâni să se nască sculpturi de nisip de până la 12metri cu detalii uimitoare înfățișând clădiri, oameni, animale. Ne putem plimba și noaptea printre uriașele sculpturi iluminate într-o atmosferă misterioasă. După cum spun sculptorii, secretul acestor lucrări este amestecarea în proporții potrivite a nisipului cu apa.

Sculptura se face cu dalta, perii și mici unelte metalice, începând strict din vârful statuii și mergând spre bază.

Deși lucrările din orașul de nisip trebuie să aibă întotdeauna o anumită temă, forma finală depinde de starea de spirit a sculptorului de la fața locului, de materialul disponibil și de ce vede în dealul de nisip care se ridică în fața lui.

În urmă cu doi ani, de exemplu, muzica a primit rolul principal, și puteam întâlni nu doar instrumente, ci și dansatori mayași, eroi de film sau personaje precum Elvis, Beethoven sau chiar Che Guevara. Sutele de lucrări sculptate manual sunt realizate de un grup internațional de sculptori care aduc la viață an de an o lume unică, fascinantă.

CATAPLANA, SAU CE SĂ MÂNCĂM LA ALGARVE

Foto: Shutterstock

Gastronomia țării este extrem de diversă, cu o bogăție de feluri, mirodenii și rețete venite parțial sau în întregime din ținuturi îndepărtate, datorită fostelor colonii și legăturilor comerciale. Se spune că în Algarve localnicii se nasc gurmanzi, iar gastronomia joacă un rol important în viața lor. Bacalhau, codul uscat și sărat este ingredientul de bază al tuturor regiunilor, însă adevărata specialitate din Algarve este cataplana, un preparat cu usturoi făcut din carne de porc, crabi sau midii și legume.
Denumirea se referea inițial la oala de cupru cu două mânere în care era gătită mâncarea.
Multă vreme, aceasta a fost cea mai importantă ustensilă de gătit de pe coasta portugheză, folosită în principal la prepararea mâncărurilor din pește, dar astăzi pot ajunge pe masă și cataplana cu carne sau chiar mixte: porc combinat cu scoici, crabi și cârnați iberici cu boia. Dacă dorim o experiență autentică, pe lângă locurile luxoase să ne plimbăm și la unul dintre restaurantele mai mici din sate, unde bărbații în cămăși în carouri beau bica, adică espresso, alături de bere, iar femeile cu basma stau pe bănci sau prăjesc sardine. Imagini absolut memorabile.
AMI MÉG ÉRDEKELHET