Minden, amire szükségünk lehet: Suzuki S-Cross Hybrid

A Suzuki november végén mutatta be az S-Cross modell második generációját, ám ha alaposabban szemügyre vesszük, kiderül, hogy a jól bevált technológia nem sokat változott – annál inkább a dizájn és a felszereltség.

Fotó: Suzuki

Az S-Cross első generációja kisebb módosításokkal nyolc évig volt jelen a piacon. A Suzuki rendszeres ráncfelvarrásokkal igyekezett lépést tartani a korral, a dizájnon kívül azonban az autó lényegi elemeihez csak minimális mértékben nyúlt. Ettől a tél kezdetén színre lépett második generáció esetében sem tértek el, ezúttal is leginkább a formatervezők voltak a főszereplők.

Új köntösben

Fotó: Suzuki

Az S-Cross első és hátsó része is megújult, robusztusabb, modernebb lett, jóval impozánsabb megjelenést kölcsönözve a járműnek. Míg a kifutó modell egyszerűségével és elérhetőségével aratott sikert, modernizált változatának már-már prémiumkategóriás kinézetet varázsoltak. Az új LED-fényszórókkal ellátott, zongoralakk-borítású, csaknem függőleges elülső hűtőrács kifejezetten dinamikus hatást kelt. A osztott és díszléccel összekötött hátsó lámpák is optikailag egységes képet mutatnak. Ráadásul a dizájn nem ment a funkcionalitás kárára: az ütközők alsó része, a küszöbvédők műanyag elemei és a sárhányók pereme is matt színárnyalatot kaptak. A tengelytáv, valamint az autó hossza és szélessége nem változott, csak a magassága nőtt.

Célszerű modernizáció

Fotó: Suzuki

A beltér ugyancsak fiatalításon ment keresztül. A legszembetűnőbb változtatás az Apple és androidos készülékekkel is kompatibilis infotainment rendszert érintette, a kijelző helyet cserélt a középső légbefúvókkal, így a műszerfal tetejére került. Az kifutó modell szinte gyerekesnek ható grafikájával ellentétben az S-Cross kijelzője már megfelel a 21. század elvárásainak. Nem mondható villámgyorsnak, de felbontása és aprólékos kidolgozottsága kellemes meglepetést okozott. Különösen jól sikerült a kezdőoldal, amelyen gyakorlatilag minden olyan információ megjelenik, amelyre menet közben szükségünk lehet – egyszerre jeleníti meg a multimédiás rendszereket, a navigációt és a járművel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Így vezetés közben nem kell a menüpontok közt navigálnunk, ami egyrészt biztonsági szempontból fontos, másrészt pedig gyorsabban betöltődnek az oldalak. A kevesebb érintésnek köszönhetően ráadásul nem szükséges minden utazást követően megtisztítanunk a kijelzőt az ujjlenyomatoktól.

Fotó: Suzuki

Az alapszint mellett Romániában további három felszereltségi csomagban – Passion, Spirit, Luxus – rendelhető az új S-Cross. Érezhető, hogy generációváltással a Suzuki a biztonsági és kényelmi funkciók terén is fel akart zárkózni a versenytársakhoz. Már alapáron jár a digitális műszerfal, a sávtartó automatika, a táblafelismerés és a tolatókamera. A Luxus szintben pedig holttérfigyelővel, 360 fokos kamerarendszerrel, valamint első és hátsó parkolószenzorral egészítik ki a biztonsági arzenált. A legmagasabb felszereltségnél a központi érintőképernyő 7 helyett 9 colos, a volán bőrbevonatot kap, további elemei a kétzónás klímarendszer, a kulcs nélküli indítás és az első ülésfűtés.

Ami változatlan maradt, az a szellőzés és a klímaberendezés gombnyomásos irányítása. Az indítást követően az ülésfűtés kívánt hőmérséklete azonnal beállítható, anélkül, hogy meg kéne várnunk az infotainment rendszer felállását.

Újrahangolt motor

Fotó: Suzuki

Az S-Crosst a mild hibrid technológiával kiegészített, jól bevált benzinmotor hajtja. A többször felfrissített 1.4-es, négyhengeres turbómotort 48 V-os, kis akkumulátorból és elektromos motorból (indítógenerátor) álló rendszerrel társították, amely visszanyeri a fékezési energiát, illetve az autó gyorsításába is besegít. A meghajtás dinamikája ugyan nem javult, viszont gond nélkül teljesíti a szigorú károsanyag-kibocsátási szabványokat. A kellemes duruzsló hajtásrendszer városban is 6 l/100 km alatti fogyasztást biztosít, a mild hibrid hatás már néhány méter megtétele után érezhető, például dombról lefelé menet rögtön újratölt a rendszer. Ezt szokni kell, ám mindenképpen előnyt jelent, hogy a rendszer fékező hatása kíméli a féktárcsákat, a felhalmozódott energiának köszönhetően az akkumulátor folyamatos töltése mellett jut áram a világítás és az audiorendszer működtetésére, valamint a start/stop technológia által leállított motor újraindítására. Az összteljesítményhez pedig 13 lóerőt és 53 Nm forgatónyomatékot képes hozzáadni a mild hibrid. Az új S-Cross hagyományos, gépies vezetési élményt nyújt, amelyre a motorműködés és a manuális sebességváltás is ráerősít. Opcionálisan, mintegy 1700 eurós felárral, szintén 6 fokozatú, automata erőátvitel is rendelhető. Városban jól jön, hogy az S-Crossban egyáltalán nem zavaró a start/stop rendszer – jól állították be, alig vehető észre a működése.

Az S-Cross alapesetben fronthajtású, de érdemes a differenciálmű zárását is lehetővé tevő AllGrip összkerékhajtást választani, mivel így már kirándulóautóként is jól funkcionál. Ugyan nem ez a legkifinomultabb technológia a piacon, de teszi a dolgát, kihúz a pácból, és jóval messzebbre eljuthatunk vele, mint elsőre gondolnánk.

Az S-Cross új generációja racionális választásnak tűnik: ami hiányzik belőle, az sokszor amúgy is csak hatásvadász opció, miközben jól működő, minden téren alaposan kidolgozott, egyszerű autót kapunk, amely ráadásul meg is fizethető. A 25 ezer eurós értékhatáron belül ez az egyik legjobb négykerék-meghajtású, kompakt crossover.

Fotó: Suzuki

  • A tárolt energiának köszönhetően a mild hibrid rendszer az utazósebesség elérése után minimalizálja az áramfelhasználás benzinmotorra háruló terhelését.
  • Az AllGrip összkerékhajtás négy üzemmódot kínálva (Auto, Sport, Snow és Lock) biztosít optimális tapadást.
  • A 360 fokos kamera 3D-nézetet és felülnézetet is kínál a biztonságos induláshoz és parkoláshoz.
SUZUKI S-CROSS HYBRID LUXUS
  • MOTOR: benzines, 4 henger, 1,4 liter
  • MAX. TELJESÍTMÉNY: 129 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK: 235 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 6 fokozatú manuális
  • VÉGSEBESSÉG: 195 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M): 4300/1785/1580 mm
  • CSOMAGTÉR: 430/1230liter
  • ALAPÁR: 24 500 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET