Magasak, erősek, élénk színűek – új otthonba költözhetnek Vatikán látványosságai

Az UNESCO is rábólintott a Svájci Gárda új laktanyájára.

Fotó: Shutterstock


Mivel a Vatikán az UNESCO Világörökség része, az itteni építkezésekhez, felújításokhoz az ENSZ-hez tartozó ügynökség engedélyére is szükség van. Ez most megtörtént, így a pápai testőrség, vagyis a Svájci Gárda az évtized végére egy modernebb laktanyába költözhet majd.

Fotó: Pixabay

A Svájci Gárdát 1506-ban alapította II. Gyula pápa.

A hivatalos pápai testőrség tagjai a reneszánsz ihletésű sárga, vörös és kék egyenruhájukkal, strucctollas fémsisakjukkal a Vatikán turisztikai látványosságai közé tartoznak. A Svájci Gárda tagjai közé csakis legalább 1,74 méter magas svájci állampolgárságú férfiak kerülhetnek be.

Fotó: Pixabay

A jelentkezők Svájcban alapos orvosi vizsgálaton esnek át, amelybe pszichológiai teszt is tartozik.

A pápa biztonságára csak feddhetetlen életű személyek vigyázhatnak. Rendelkezniük kell minimum hároméves felsőfokú tanulmányokról szóló diplomával, és a jelentkezés időpontjában 19 és 30 év között kell lenniük.

Fotó: Pixabay

Amikor 2016-ban elindult a laktanyák modernizálása, a projekt vezetői kezdetben úgy gondolták, hogy a három meglévő épületet fel lehet majd újítani. Leromlott állapotuk miatt azonban végül úgy döntöttek, hogy a laktanyákat lebontják és újjáépítik, miközben a külső homlokzatuk megjelenése változatlan marad. A tervek szerint a létesítmény 2026 elején nyitja meg kapuit, és 2029-ben fejeződik be. A jelen becslések szerint az új laktanyák építésének költsége 44 millió eurót tesz majd ki.

AMI MÉG ÉRDEKELHET