5 Sandvișuri delicioase din întreaga lume

Reci sau calde, la masă sau în grabă – secretul sandvișurilor constă în varietatea ingredientelor, completate de sosuri și legume.

Foto: Unsplash

Din secolul al XVIII-lea încoace, sandvișul a devenit o parte integrantă a gastronomiei cotidiene, iar în zilele noastre își trăiește renașterea. Oriunde am merge, cu siguranță vom găsi varianta locală într-o tarabă de pe colț sau pe terasa unei cafenele la modă. Să vedem câteva gustări obligatorii din întreaga lume!

DANEMARCA – SMØRREBRØD

Foto: Shutterstock

Numele înseamnă „pâine cu unt”. Pe pâinea de secară unsă cu unt se pun diferite toppinguri: ou fiert, hering murat, dar poate ajunge pe ea chiar și o felie de friptură de vită. Germenii folosiți, legumele și sosurile fac acest sandviș să fie deosebit de spectaculos. Există sute de variante diferite.

SUA – REUBEN

Foto: Shutterstock

Acest clasic american constă în pâine de secară, carne de vită feliată subțire, varză murată și brânză emmental, stropite cu sos rusesc și prăjite până se obține o culoare aurie. În general, ideea este atribuită restaurantului Reuben din New York, dar alții spun că „inventatorul” este un comerciant de condimente din Nebraska.

FRANȚA – CROQUE MONSIEUR ȘI CROQUE MADAME

Foto: Shutterstock

Sandvișurile domnilor, respectiv doamnelor sunt o invenție relativ tânără, din secolul al XX-lea. La primul, sandvișul cu șuncă și brânză este înmuiat în ou bătut și prăjit până devine crocant. La cel din urmă, se pune un ou prăjit deasupra, așa că seamănă cu o pălărie pentru femei.

​LIBAN – ȘAORMA

Foto: Pixabay

Această mâncare a dat naștere și la gyros sau la döner kebab, iar denumirea provine de la cuvântul arab „a roti”. Este făcută din pui, vită și miel; bucățile de carne tăiate se înfășoară în lipie umplută cu legume și se condimentează cu sos tahini și chili.

​VIETNAM – BÁNH MI

Foto: Pxhere

La fel ca supa pho, s-a răspândit prin influența franceză a vremurilor coloniale. Localnicii au umplut bagheta cu propriile lor ingrediente: au pus în ea șuncă de porc înfășurată în frunze de banan, morcovi și ridichi murate, coriandru și maioneză.

AMI MÉG ÉRDEKELHET