Nyári vakáció Szlovéniában: három csodálatos tó

Bár Szlovénia kis állam, a természet nem bánt szűkmarkúan az Alpok és az Adria között fekvő országgal. Érdemes ellátogatni a legendák övezte szlovéniai tavakhoz.

Fotó: Shutterstock


​Bledi-tó – Szlovénia gyöngyszeme

Romantikus sziget a tó közepén, várrom a partot övező sziklaormon, termálvizek, barlangok, vízesések: a Bledi-tó nem véletlenül Szlovénia legismertebb látványossága. Környezetének köszönhetően az egyik legszebb alpesi nyaraló: a hegyek visszatükröződnek a tó felszínén, a nap, a nyugalom és a friss levegő ideális viszonyokat biztosít a kellemes pihenéshez vagy az aktív szünidő eltöltésére.

Fotó: Shutterstock

Enyhe, egészséges, szubalpin klímája a leghosszabb fürdőszezont teszi lehetővé az alpesi nyaralók között: nyáron a víz 26 fokosra is felmelegszik, a termálforrások áldásos hatását viszont egész évben élvezhetjük a part menti szállodákban. A csónakázásra kitűnően alkalmas tavat hat kilométer hosszú ösvény övezi, amely sétához és kerékpározáshoz is tökéletes. Ösvény vezet fel az ezer éves várhoz is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre, és ahol nyáron számos kulturális rendezvény várja a turistákat.

Fotó: Shutterstock

Bled fő jelképe a legendák övezte sziget, rajta a 15. században épült, mai formáját a 17. században elnyerő templom – ide feltétlenül látogassunk el. Ember és természet együttműködéséből alakult ki a közeli Vintgár szurdok is, amely természetes formájában járhatatlan volt. Mintegy száz éve a folyó felett fából készült hidakat és folyosókat rögzítettek a sziklafalhoz, így ma már bárki megcsodálhatja a lélegzetelállító látványosságot. Szintén érdemes felkeresni a Pokljuka szakadékot és a sziklák között rejtőző Iglica-vízesést, akinek pedig még mindig maradt ideje és kedve a természet szépségeihez, az látogasson el a szomszédos Triglav Nemzeti Parkba, amely gazdag növényzetnek és számos védett állatnak ad otthont.

​Bohinji-tó – Triglav rózsája

Fotó: bohinj.si

Bledtől mintegy harminc kilométerre, a Triglav Nemzeti Park déli részén fekszik Szlovénia legnagyobb tava, a 4,2 kilométer hosszú, 1 km széles, gleccserek formálta Bohinji-tó. A vadregényes vidék számos legendát ihletett, az Aranykecske, a parton szobrot is kapott Zlatorog története pedig mindmáig fennmaradt. A csodálatos állatot nem tudták elpusztítani vadászok, mert kifolyó véréből azonnal kinyílt a csodálatos triglavi rózsa, amely új életerőt adott neki. A Júliai-Alpok szívében, közel 2000 méter magas hegycsúcsokkal körbevett csodaszép tó partján állva, mindez hihetőnek is tűnik: a látvány mesés hangulatba sodorja a látogatókat.

Fotó: Pixabay

A tavat a Száva folyó egyik ága táplálja, a vize így gyorsan cserélődik, és hidegebb is, mint a Bledi-tó esetében; ettől függetlenül a meleg nyári napokon intenzív fürdőélet zajlik a kellemes, hol kavicsos, hol homokos strandjain.

A víz kristálytiszta, a hatalmas pisztrángokat akár a Száva-hídról is látni.

A tó szimbólumaként ismert híd és a mögötte álló Szent János templom mellett a túloldalon kitörő Száva-vízeséshez is érdemes átgyalogolni a kiépített turista útvonalon. Egy másik természeti csodát, a Vogel-hegycsúcsot kabinos felvonóval lehet megközelíteni: innen pazar panoráma tárul elénk a tóvidékre és a környező hegyekre, miközben megpihenhetünk a kilátó teraszos éttermében.

​Cerknica-tó – A visszatérő csoda

Fotó: notranjski-park.si

A Szlovénia dél-nyugati részén, Belső-Krajnában található időszakos tó az évszázadok során művészek sokaságát ihlette meg; már Dante Alighieri megemlíti az Isteni színjátékban. Az évszaktól függően kiterjedő és visszahúzódó vízfelület csodáját csupán 300 évvel ezelőtt fejtették meg: a szokásos körülmények között 26 négyzetkilométeres és 6 méter mély tavat számos nyílás köti össze földalatti gyűjtő medencékkel és barlangokkal, amelyek közül több is a tó szintje fölött található, a környező dombokban.

Fotó: zelenikras.si/Egri Csaba

A gyér nyári esőzések idején a tó vize a szintje alatti mélyedésekbe szivárog, helyet hagyva a gazdag vegetációnak, míg a heves esőzések visszatérésekor a szint feletti medencék túlcsordulnak, és ismét feltöltik a tavat – amely így folyamatosan változtatja alakját és kiterjedését.

Előfordul, hogy a tó évekig nem tűnik el, de az is megtörtént, hogy több mint egy éven át száraz maradt.

A természeti csoda önmagában is rengeteg élményt kínál, bármikor keressük fel a tavat, nyáron viszont a Cerknica-tó a vízi sportok szerelmesei, főleg a szörfösök körében is nagy népszerűségnek örvend.

AMI MÉG ÉRDEKELHET