Vár a színes nyüzsgés! Egzotikus ázsiai úti célok (2. rész)

Mit tehetünk, amikor Európában még tombol a hideg időjárás, miközben utazni vágyunk? A választ a trópusi éghajlatú, egzotikus országok jelentik.

Fotó: Shutterstock

Indonézia, Malajzia, Sri Lanka vagy Thaiföld tökéletes célpont lehet azok számára, akik legalább egy kicsi időre maguk mögött kívánják hagyni a nyirkos Öreg Kontinenst. Sorozatunk első részében az egykori Ceylont és a sokszínű Indonéziát mutattuk be, most következzék Thaiföld és Malajzia.

MALAJZIA

  • Lakosság: 33,6 millió
  • Időzóna: UTC +8
  • Beszélt nyelvek: bahasza maláj, angol, tamil, kínai, thai
  • Hivatalos pénznem: malajziai ringgit (MYR). 1 euró=4,8 ringgit
  • Éghajlat: trópusi; évi középhőmérséklet 27-28 °C, minden évszakban bőséges csapadékkal

Egzotikus orchideák, színpompás madarak, izgalmas konyha, égbe nyúló felhőkarcolók – Malajzia mindenki számára kínál látni-, érezni-, tapasztalni valót.

Fotó: Shutterstock

Az ország egyik szimbóluma a fővárosban, Kuala Lumpurban lévő Petronas-épület, amely 1998 és 2004 között a világ legmagasabb épülete volt, és ma is a legmagasabb ikertorony. Aki nem szeretne hosszasan sorba állni a két tornyot összekötő, 172 méter magasan lévő acélhídra való feljutásért, választhatja a Menara KL tévétornyot is, amelyről szintén pompás panoráma nyílik a lüktető városra és a Petronas-tornyokra is – innen nézve nehéz elképzelni, hogy másfélszáz évvel ezelőtt csupán egy bánya működött Kuala Lumpur mai területén.

Fotó: Shutterstock

Georgetown

A főváros másik nevezetessége az egymás szomszédságában lévő madárpark és orchideapark.

Az előbbiben a színpompás madarak között sétálgatva figyelhetjük meg az egzotikus szárnyasokat, az utóbbi pedig a formák, illatok, árnyalatok gazdagságával nyűgöz le.

Érdemes felkeresni Kuala Lumpur éjszaka is lüktető indiai és a kínai negyedét, de a kínai városrész egyedülálló élményt nyújt a Világörökség részeként számon tartott Melakában, illetve a szinte változatlanul fennmaradt angol koloniális városban, Georgetownban is. Utóbbi a gasztroturisták számára is kihagyhatatlan élmény: a helyi alapanyagokból, frissen készült és olcsón kínált finomságokat kínáló ételpiacon a kóstolgatásnak a gyomrunk szab határt mintsem a pénztárcánk.

Malajzia

Kinabalu-hegy

Malajzia azoknak is megfelelő választás, akik az épített örökség helyett a természet szépségeire kíváncsiak. A Borneó-szigetén található Kinabalu-hegy és a Mulu-barlangok, az érintetlen Kabili-Sepilok esőerdőben lévő orangután-központ, a világ egyik legszebb strandjaival büszkélkedő Perhentian-szigetcsoport vagy a fehér korallzátonyairól híres Pulau Tioman sziget mind-mind felejthetetlen élményt nyújt.

THAIFÖLD

Fotó: Shutterstock

  • Lakosság: 67 millió
  • Időzóna: UTC +7
  • Beszélt nyelvek: thai, angol
  • Hivatalos pénznem: thai bhat (THB). 1 euró=37,4 bhat
  • Éghajlat: trópusi monszun; a november-február időszakban az átlagos nappali hőmérséklet 30 °C körül mozog, a tenger hőmérséklete egész évben 27-29 °C között van

A legnépszerűbb távol-keleti célpont az európai turisták körében, akiket az éjjel-nappal nyüzsgő Bangkok mellett leginkább a messze földön híres partszakaszok vonzanak.

Fotó: Shutterstock

Wat Sai úszópiac

A pezsgő Bangkokban járva mindenképpen érdemes felkeresni a piacokat, amelyek közül sok éjjel-nappal nyitva tart, vagy éppen csak este nyit ki; a legkülönlegesebb a Wat Sai úszópiac. A több mint 14 milliós fővárosban azonban nincs hiány nyugodt, csendes helyekben is, hiszen több száz templom és kolostor várja a betérőket. A legfontosabbak a 46 m hosszú fekvő Buddha-szobor világhírű temploma, a Wat Pho, az arany Buddhát védelmező Wat Traimit és a Wat Phra Kaew, de a királyi palota és az Arany Buddha templom felkeresése is tartalmas program. A buddhista kegyhelyek és emlékművek országának legrégebbi városa a Bangkokhoz közeli Nakhon Pathom – itt található a világ legmagasabb buddhista emlékműve, a 127 m magas Phra Pathom Chedi –, míg a régi főváros, Ayuthaya templomai és romjai a Világörökség részét képezik.

Fotó: Shutterstock

Koh Yao Noi, Phuket

A turisták legtöbbje az épített örökség megcsodálását egy tengerparti pihenővel köti össze: a leghíresebb üdülőhely az ország legnagyobb szigete, Dél gyöngyszemének nevezettPhuket, ahol finom szemű, fehér homok, pálmafák, kellemes víz, gyönyörű panoráma, valamint szörfözési és búvárkodási lehetőség várja az idelátogatókat. A thaiföldi üdülővárosok híresek élénk éjszakai életükről, de a számos, kevésbé ismert strandon azok is megtalálják a számításaikat, akik csendes, nyugodt, természet közeli pihenésre vágynak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET