La ce tendințe de călătorie ne putem aștepta în 2024?

Pe măsură ce condițiile de călătorie se schimbă, se modifică și exigențele turiștilor. Mulți caută destinații fără aglomerație, mai degrabă decât destinații populare. Dar experții au observat și câteva tendințe noi.

Foto: Shutterstock


Expedia, una dintre cele mai mari companii de tehnologie de turism online din SUA, a chestionat aproximativ 20.000 de călători cu privire la planurile, motivațiile și obiceiurile lor. Sondajul a arătat care sunt tendințele care vor avea un impact semnificativ asupra călătoriilor în anii următori.

Locațiile de cinema

Foto: Shutterstock

Hobbiton, Noua Zeelandă

Potrivit cercetării Expedia, locațiile văzute în filme și seriale TV sunt populare pentru mulți călători, iar Malta, locul de filmare pentru Gladiator 2, care va apărea anul viitor, se va afla pe lista de dorințe a multor călători.

De asemenea, utilizatorii TikTok adoră locurile care seamănă cu o destinație populară.

Se preconizează că, în 2024, călătorii vor alege din ce în ce mai multe destinații care oferă o experiență similară cu Paris, Santorini sau Barcelona, dar sunt mai puțin aglomerate. Despre astfel de destinații am scris în acest articol.

Opțiuni active

Foto: Getty Images

Pentru călătorii care caută o vacanță activă și în aer liber, facilitățile suplimentare oferite de hoteluri devin o prioritate de top. Potrivit sondajului Expedia, 42% dintre turiști doresc să își petreacă vacanța într-o unitate de cazare în care pot încerca servicii pe care altfel nu și le-ar permite să le cumpere. În plus, o treime dintre respondenți au declarat că ar prefera să meargă într-un loc unde se pot bucura de mai mult decât de activități în interior - astfel încât să nu fie nevoiți să părăsească locația pentru a se bucura de experiențe în aer liber.

Inteligența artificială

Deși mulți sunt încă reticenți în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale, servicii precum ChatGPT pot face cu siguranță călătoriile mai ușoare. Deși doar 6% dintre respondenți au folosit acest serviciu pentru a-și planifica excursiile, Expedia estimează că, în timp, din ce în ce mai mulți oameni vor folosi inteligența artificială pentru a-și organiza vacanțele. Potrivit sondajului, jumătate dintre călători sunt deschiși la ideea de inteligență artificială, iar unul din trei respondenți a declarat că aceasta este deosebit de utilă pentru planificarea călătoriilor.

Stil unic, experiențe deosebite

Foto: Unsplash

Un pat confortabil sau o priveliște frumoasă nu mai sunt suficiente pentru mulți dintre călători. Din ce în ce mai multe persoane caută unități de cazare care să fie de fapt un "spectacol" în sine, cu o atmosferă specială și un decor unic.

Tururi în grup

Potrivit Expedia, tururile în grup, care implică mai multe destinații, vor cunoaște un mare succes și în perioada următoare. De la circuite renascentiste, la tururi de concerte și excursii active, este posibil ca mulți oameni să investească în oportunități de a vizita mai multe locații într-o singură vacanță.

AMI MÉG ÉRDEKELHET