Tokyo – sanctuarul iubitorilor de tehnologie

Nenumărate atracţii, gastronomie incitantă, istorie bogată: hai la Tokyo!

Foto: Unsplash

Metropolă cu multe milioane de oameni, unul dintre centrele tehnologice ale lumi, care ţine totuși la tradiţiile sale: aici chiar și programatorii au propriul lor templu unde se pot ruga.

După 1964, în 2020 ar fi venit din nou rândul capitalei japoneze să găzduiască Jocurile Olimpice. Au fost însă amânate pentru acest an din cauza pandemiei, deși organizarea a atârnat până în ultimul moment de un fir de păr, și spectatorii străini au fost excluși – așa că oricum am avut parte de o Olimpiadă neobișnuită.

INFO 

  • POPULAŢIE: 14 milioane
  • SUPRAFAŢĂ: 2.188 km2
  • ANUL FONDĂRII: 1869
  • ACCES: momentan este interzisă intrarea străinilor din cauza epidemiei, dar se așteaptă în curând deschiderea frontierelor

ÎMPĂRAȚI ȘI SHOGUNI

Foto: 123rf

Palatul Imperial

Datorită poziției sale geografice, țara s-a dezvoltat mult timp izolată complet de restul lumii. Însă după al doilea război mondial, totul s-a schimbat: astăzi, Japonia nu este doar una dintre cele mai puternice economii din lume, dar se află și în topul celor mai bune țări în care să trăiești: ocupă permanent unul din primele trei locuri. Speranța de viață este cea mai ridicată aici. Pe lângă uimitorul nivel de dezvoltare tehnologică, și tradițiile se respectă mult mai mult decât în Occident, iar asta influențează foarte mult și în prezent viața de zi cu zi a japonezilor. Tokyo se găsește pe cea mai mare insulă japoneză, Honshu, și nici nu a existat până în 1869 – mai bine zis, a existat, dar într-o altă formă. Denumirea sa anterioară era Edo. Din 1603 a fost sediul shogunului, populația sa ajungând la un milion încă din anii 1700. Localitatea redenumită Tokyo („capitala estică") a devenit capitală oficială când, după răsturnarea shogunatului, împăratul Meiji, în vârstă de doar 17 ani, și-a mutat aici reședința. Familia imperială trăiește și acum aici, în frunte cu împăratul Naruhito, care domnește din2019. Prosperitatea a fost ruptă însă departiciparea Japoniei în al doilea război mondial: în urma bombardamentelor americane, o sută de mii de civili din oraș și-au pierdut viața într-o singură noapte, și mare parte din infrastructura sa a fost, de asemenea, distrusă. După război, japonezii au reconstruit orașul cu cele mai moderne soluții posibile, realizând o rețea feroviară și de metrou unice și acum în lume.

DE LA STRĂVECHI LA MODERN

Foto: 234rf

Kaminari-mon

Primul loc vizitat în general de turiști este Kaminari-mon: cu luminile roșii și statuile sale este cea mai populară atracție a orașului. Poarta inițială a fost construită în 941 și duce spre un templu sacru, Senso-ji, o altă atracție obligatorie. Acestea se găsesc în probabil cel mai istoric cartier, Asakusa, care evocă vremurile anterioare cu străzile sale înguste, ricșe și restaurante vechi. Iar reședința imperială este situată în mijlocul unei frumoase oaze verzi. O parte a parcului poate fi vizitată liber, dar pe teritoriul palatului putem intra doar în tururi oficiale, la care merită să ne înscriem cu mai multe săptămâni înaintea călătoriei.

Laturile antice și moderne ale Japoniei se întâlnesc spectaculos la Kanda Myojin: localnicii vin să se roage pentru rezolvarea problemelor de afaceri și tehnologice în acest sanctuar Shinto bogat decorat din secolul al XIII-lea. În câteva cartiere celebre găsim mai degrabă obiective turistice mai moderne: Shinjuku este renumit pentru atmosfera sa metropolitană și zgârie-nori, în Kabukicho merită să mergem pentru viața de noapte vibrantă, iar Akihabara atrage vizitatori „geek" cu gadget-urile sale electronice și luminile pâlpâitoare ale neoanelor. Atracția binecunoscută a orașului este intersecția din cartierul Shibuya, unde mulțimi uriașe de oameni trec prin sistemul complicat al zebrelor.

INVAZIE DE ROBOȚI

Foto: hotels.com

Să nu fim surprinși că în majoritatea restaurantelor vom comanda de la automate. Iar Henn na Hotel, care se găsește în Golful Tokyo a devenit faimos pentru dinozaurii săi roboți: pe lângă doamnele robot de la recepție, checkin-ul este ajutat și de mici ucenici raptori serviabili, care vorbesc mai multe limbi. Prețurile camerelor pornesc de la aproximativ 420 lei, dar se așteaptă ca acestea să crească după încetarea pandemiei. Dacă vrem să economisim la cazare, să alegem un hotel cu camere în formă de capsulă - această „invenție" tipic japoneză poate fi considerată chiar și o aventură. Putem prinde o „cameră" cu televizor și Wi-Fi chiar și pentru 110–140 lei pe noapte. Hotelul robot poate fi un excelent punct de pornire spre vizitarea Disneyland-ului aflat la doar câteva minute, unde prețul biletelor de o zi începe de la 280 lei.

CE SĂ MÂNCĂM?

Foto: 123rf

Jakitori

Este o experiență uriașă să mănânci în Tokyo, deoarece felurile sunt colorate, speciale și variate. Japonezilor le place să guste, la orice pas dăm peste automate și mici magazine care vând gustări. Pe lângă dulciuri și chipsuri, merită gustate și snacksurile crocante din alge, edamame, chifla umplută cu cremă dulce de fasole roșie (anpan), calamarul uscat, iar cei mai curajoși pot încerca și insectele crocante. Dintre felurile principale supele (miso și ramen) și sushi-ul sunt extrem de importante. Cine dorește street food autentic, să caute străduța Memory Lane din cartierul Shinjuku, unde peste tot se găsește yakitori, adică frigărui de carne.

Tokyo check-list

  • Să facem o poză în faţa porţii Kamari-mon
  • Să mâncăm yakitori pe stradă
  • Să facem o excursie la Fuji
  • Să comandăm mâncare de la un robot
  • Să trecem prin intersecţia Shibuya
  • Să mergem cu metroul
AMI MÉG ÉRDEKELHET