Top 20 zeneszám – vezetés közben

A Seat megrendelésére Nagy-Britanniában végzett felmérés arra jutott, hogy a sofőrök 90 százaléka számára külön örömforrás a zenehallgatás az autóban.

Fotó: 123rf


Az örömérzetért a dopamin nevű neurotranszmitter felelő az agyban, amelynek termelését egy kellemes inger válthatja ki – mint például egy szám, ami nagyon tetszik nekünk. Az autóvezetők jelentős része többnyire a kedvenc zenéit hallgatja a volán mögött – legalábbis ezt álltja a Seat által Nagy-Britanniában végzett reprezentatív felmérés, amelyben 2000, 18-84 év közötti sofőrt kérdeztek erről.

Fotó: Seat

Bár nehéz összeegyeztetni az egyéni preferenciákat, a felmérésben résztvevők többsége rock- és popzenét hallgat – 64 százalékuk szerint a kedvenc számaik alapvetően befolyásolják a kedélyállapotukat. Ilyen hatást vált ki a Queen egyik legnagyobb slágere: a vezetés közben hallgatott számok Top 20 listáját az 1975-ös Bohemian Rhapsody vezeti. Ez első tíz helyet többnyire örökzöld slágerek foglalják el a hetvenes-nyolcvanas évekből.

A sikeres zeneszámok 5 tulajdonsága

Fotó: Seat

Pablo Cano zenész és producer, több mint 500 szám szerzője szerint

  • Ritmus. „A 2/4-es vagy 4/4-es ütem könnyen felismerhető és mozgásra serkenti a testünket".
  • Harmónia. „Az egész hangok életerőt és örömöt sugároznak. A kevesebb néha több elve a zenére is érvényes: számos sláger 3-4 alapakkordból áll össze."
  • Szerkezet. „Kell lennie egy belső logikának, hogy a dal stílusától függően a hallgató ráérezhessen arra, mi következik."
  • Szöveg. „A lényeg, hogy mindenki megérthesse az üzenetet és azonosulni tudjon vele. Az egyik cél az empátia elérése."
  • Refrén. „Egyszerűen dúdolható melódiának kell lennie. Mivel a hallgató erre emlékszik majd leginkább, kellő mennyiségben meg kell ismételni."
AMI MÉG ÉRDEKELHET