A metaverzumtól a biometrikai megoldásokig – amerikai szakértők top 5 utazási trendje 2023-ra!

Az Amadeus vállalat jelentése alapján már nem beszélhetünk feltételes módban a turizmus technikai forradalmáról.

Fotó: Unsplash

Metaverzum, biometrikus fizetés, digitális nomádok, újfajta céges utazások – a turisztikai technológiákra szakosodott amerikai Amadeus vállalatnál arra számítanak, hogy a következő évben is folytatódik az utazási szokásaink rohamos átalakulása. Mindez leginkább az új technológiáknak, megoldásoknak és fejlesztéseknek köszönhető.

Az amerikai Amadeus cég szakértői közzétették a 2023-as várható utazási trendekről készített jelentésüket, amelyben öt területet jelölnek meg, mint amelyek a legfontosabb változásokat hozzák majd az utazói szokásokban. Az utazási technológiákat fejlesztő vállalat szerint a technikai innovációk, a biometrikus ellenőrzések és a blokkláncalapú, decentralizált internet (Web3) szerepe folyamatosan növekszik, de ugyanúgy megmarad az igény a személyes kontaktusok iránt. A trendek kapcsolódnak a társadalmat leginkább foglalkoztató témákhoz is: egyre fontosabbá válik a környezettudatos utazás, illetve a távmunka lehetősége.

​Metaverzum

Fotó: Unsplash

A virtuális és a kiterjesztett valóság internetes világa, vagyis a metaverzum lehetővé teszi, hogy azelőtt megismerjünk egy úti célt, hogy elutaznánk oda, vagy hogy újra éljük az élményeinket, miután hazatértünk. A következő évben arra lehet számítani, hogy a metaverzum új szintre emeli az utazást. Amellett, hogy virtuális koncerteket vagy tárlatokat látogathatunk, a technológia lehetővé teszi, hogy előzetesen alaposan feltérképezzük azt, amire pénzt szeretnénk áldozni. Legyen az a következő city break helyszíne, egy kalandpark vagy akár egy repülőtér – bármit bejárhatunk majd előzetesen virtuálisan, így tudjuk majd mire számítsunk, amikor a valóságban is megérkezünk oda.

Biometrikus fizetés

Fotó: Pixabay

A biometrikus azonosítási technológiákkal jelenleg leginkább a repülőterek találkozunk, de egyre fejlődnek azok a szolgáltatások, amelyek a különböző kifizetéseket is megkönnyítik – akár az utazásaink ideje alatt. A jövőben akár teljes egészében érintésmentesen fizethetünk az utazásunk minden fontos pontján: a repülőtereken, a hotelekben, az éttermekben.

Csomagok nélkül

Fotó: Unsplash

A sok bőrönddel való utazás egykor státuszszimbólumnak számított – ma már pont ellenkező hatást vált ki. A környezettudatos utazók számának növekedésével és a szállások szolgáltatásainak folyamatos bővülésével egyre kevesebb és kisebb csomagot utaztatunk majd a repülőgépeken. A szállodákban egyre több sportfelszerelés és egyéb eszköz és termék érhető el, vagyis egyre kevesebb dolgot kell majd bepakolnunk. Ráadásul bővül azok köre, akik az alapvető termékeket sem viszik magukkal otthonról, hanem az adott úti célnál vásárolják meg azokat, ezzel is segítve a helyi közösséget.

Digitális nomádok

Fotó: Unsplash

Ez nem új tendencia, de fejlődése a járványidőszak lecsengését követően is töretlen. Akik már belekóstoltak a digitális nomádság előnyeibe, nem akarják feladni ezt az életstílust, és sokan csatlakoznak majd hozzájuk azok közül, akik már nem akarnak visszamenni az irodába az otthoni munka után. A bárhonnan végezhető munka egyre erősebbé válik a multinacionális cégek alkalmazotti politikájában is. Nőni fog azoknak az országoknak és régióknak a száma, amelyek különböző módszerekkel próbálják magukhoz csábítani a digitális nomádoka: többek között Costa Rica, Horvátország, Izland vagy éppen Németország is működtet már ilyen programokat.

​Ismerkedő utak

Fotó: Pixabay

A home office elterjedése egy másik új tendenciát is magával hozott: villámgyorsan fejlődik az olyan üzleti kirándulások piaca, amelyek a kollégákat hozzák össze. A klasszikus teambuildingtől eltérően azonban nem az egy irodában dolgozók csapatépítéséről van szó, hanem a különböző, otthonról dolgozó munkatársak ismerkedhetnek meg egymással személyesen is. A munkavállalói igények növekedésével várhatóan újabb és újabb olyan típusú utakat szerveznek majd, amelyek az egymástól távol dolgozók motiválását és az irodán kívüli kreativitás fokozását helyezik előtérbe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET