Top 6 török édesség – neked melyik a kedvenced?

Ismert és kevésbé ismert török édességek, amiket érdemes megkóstolni, ha az országban járunk.

Fotó: Shutterstock

A török desszertek némelyike talán szokatlannak számít Európa északibb országaiban, de mindenképp megérik a próbát. Ki tudja, talán új kedvencet avatunk? 6 édesség, amit nem szabad kihagyni, ha Törökországban járunk.

Tavuk göğsü – Csirkéből desszert

Fotó: Shutterstock

Ha egy igazán jó desszertre gondolunk, valószínűleg az utolsó dolog, ami eszünkbe, hogy csirke is van benne. Pedig épp erről van szó a török tavuk göğsü esetében, ami magyarra lefordítva édes csirkemellpudingot jelent és valóban tartalmaz csirkét. Bár látványra úgy néz ki, mint egy fahéjjal megszórt, krémmel töltött tekercs, az első lépés az elkészítésében az, hogy az apróra vágott csirkehúst alaposan megfőzik, végül összekeverik tejjel, cukorral, sűrítőanyaggal, valamint fűszerekkel, vaníliával és fahéjjal.

A végeredmény édes és krémes, a rizspudinghoz hasonló sűrű állaggal, a csirke pedig eszünkbe sem fog jutni falatozás közben.

Aşure – A szezonális finomság

Fotó: Shutterstock

Az aşure vagy ashura eredetileg egy szezonális desszert volt, az év hidegebb hónapjaiban készítették, mivel nagyon tápláló. Néhány helyen most sem találjuk meg mindig, de sokfelé már egész évben kapható.

Hagyományos összetevői a gabonafélék, a hüvelyesek, a szárított gyümölcsök és a cukor.

Törökország egyik legrégebbi desszertjét a legenda szerint Noé készítette először, amikor már kezdtek kifogyni az élelmiszerekből, így a maradékokból kellett laktató ételt előteremtenie bárkáján. A hagyományos desszert a barátság, a béke és az összetartás egyik szimbóluma lett, gyakran kerül az asztalra ünnepekkor, például a Muharram, vagyis a szent hónap idején.

Baklava – A legismertebb

Fotó: Shutterstock

Talán a legismertebb török édesség, amely már az országon kívül is hódító útra indult.

Számtalan variációja létezik, gyakran régiónként változik, hogy mivel töltik meg. A török desszertekhez használt, jellegzetes filotésztát mézbe áztatják, majd legtöbbször apróra vágott dióval, pisztáciával töltik meg. A téglalap, rombusz vagy akár a háromszög alakú édes, szirupos szeletek tökéletesen passzolnak az erős török kávéhoz vagy teához.

Halva – A falatnyi

Fotó: Shutterstock

Szintén népszerű török desszert a halva, amely a Közel-Keleten, a Balkánon és Dél-Ázsiában is kedvelt tésztaszerű édesség. Sokféle változata létezik, a törököknél a tahini halva, a búzadarából készült halva, vagy más néven irmik helvasi és a búzalisztből készült verzió is népszerű, de létezik dióalapú, mandulával vagy pisztáciával készített, akárcsak rózsavízzel, sáfránnyal, fahéjjal ízesített halva is. A tahini halva, a legklasszikusabb változat, Törökországban a legtöbb cukrászdában és piacon is megtalálható. Fő összetevői a tahini, vagyis a szezámpaszta és a cukor.

Ezt a puha és omlós desszertet kis kockákra vágva, dobozokban árulják.

Bomba – Az izmiri újdonság

Fotó: Shutterstock

Ha Izmirbe, Törökország égei-tengeri partjaihoz utazunk, kötelező megkóstolni a régió leghíresebb desszertjét, a bombát. A vékony és omlós tésztába töltött kis golyók méretük ellenére elég sűrűek, laktatóak. Legtöbbször csokoládékrémmel töltik, de létezik belőle mogyorós és pisztáciás változat is, amelyeket a legtöbb pékségben és utcai árusnál megtalálunk. Bár nem számít hagyományos török desszertnek, egyre népszerűbb és Izmirben nem szabad kihagyni.

Künefe – Édes, sajtos

Fotó: Shutterstock

A künefe elengedhetetlen kelléke a kadayıf, ami egy különleges, foszlós filotésztafajta, leginkább talán a cérnametélthez hasonlítható, ezt vajjal bevonják, rétegei közé pedig sózatlan sajtot, általában hatayt tesznek, amitől kellemesen nyúlós lesz. Hatalmas kerek tálcákon sütik, utolsó simításkén pedig a tetejére sűrű, édes, olykor citromos szirupot csorgatnak, esetleg pisztáciával is megszórják.

AMI MÉG ÉRDEKELHET