Egyedi hajóroncsot fedeztek fel a Földközi-tenger mélyén

3500 éves rézrakományt emeltek ki a török partoknál.

Fotó: Shutterstock


A hajóroncs kifejezés nem vonatkozik kizárólag az elsüllyedt vagy megsérült hajókra, hanem olykor jelentheti a hajó rakományának elsüllyedt maradványait is. Éppen ez az érdekes a török partok közelében felfedezett roncs esetében is.

A toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem (Lengyelország) tenger alatti kutatása során ugyanis a búvárok egyelőre semmit sem találtak a szóban forgó, bronzkori hajó szerkezeti elemeiből (mint például horgonyt vagy fadarabokat), viszont váratlanul nagyszámú rézrúdra bukkantak a Földközi-tenger fenekén. A szakértők véleménye szerint ez lehet a valaha ismert legrégebbi rézrudakat szállító hajó, amely az előzetes kormeghatározás alapján Ke. e. 1500 körül épülhetett.

A kutatók arra jutottak, hogy az antalyai öbölből a nyílt tenger felé induló hajó egy sziklának ütközhetett, majd a vízbeömlés és a súlyos rakomány miatt valószínűleg lecsúszhatott egy víz alatti lejtőn. A rézrudakból álló rakomány pedig ennek a lejtőnek a különböző pontjain szóródott szét, a csúszás útvonalának mentén.

A búvárok a rudak egy részét 35 méter mélyen, más darabokat pedig 50 méteres mélységben találták meg. A kutatók véleménye szerint azonban legnagyobb részük ennél is jóval mélyebbre süllyedt, így az eddig felfedezett 30 rúdnál valószínűleg sokkal több rejtőzik még a tenger mélyén.

A megtalált rudakat és rézedény-maradványokat egy rézgyárba szállították, az viszont kétséges, hogy a hajó többi része is ennyire épen kerül majd elő. „A Földközi-tengeren a hajó minden olyan fából készült részét, amelyet nem fed a fenék üledéke vagy a rakomány, a hajóférgek, más néven hajófúró kagylók rendre (Teredo navalis) eltüntetik. Ezek nagyméretű, szúhoz hasonlítható lények, amelyek nagyon gyorsan felfalják a fát. Ez a faj a sós és meleg vizeket kedveli” – áll a toruńi egyetem a hajó fizikai hiányát indokló sajtóközleményében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET