A titkos régió – Toszkána felfedezetlen tájai

Sienától délnyugatra egy turistamentes, ám a megszokottan varázslatos Toszkánát találunk.

Fotó: 123rf

San Gimignano, Siena, Val d'Orcia és a Chianti-dombok mind joggal Toszkána népszerű részei. Középkori városaikkal, csodálatos völgyeikkel, dombtetőkön található régi kúriáikkal és a több ezernyi hold szőlőültetvénnyel ezek alkotják az egyik legismertebb olaszországi régió ikonikus tájaiti. Miért is mennénk máshova borért, ételért, történelemért és lenyűgöző kilátásért? De miután Olaszország újra megnyílt a turisták előtt, az idilli toszkán vidéki utak ismét bezsúfolódtak...

Sienától délnyugatra régi, kőházakból álló és alig pár száz lakosú településeket találunk. Errefelé nem járnak turistabuszok, autóra vagy motorkerékpárra lesz szükségünk a bukolikus táj felfedezéséhez. Az utazókra olyan festői vidék vár, ahol minden lelassul, és amely nem nyílik meg könnyedén a kívülállók előtt. De akik szíveseben töltik a természetben elmélyülve szabadságukat, mint egy zsúfolt téren fotózkodva, nem kell máshol keresgéljenek. Maremma mocsaras síksága, a Colline Metallifere dombjai és a Val di Merse erdőkkel borított völgye által körülvett csendes városkákban az utazók úgy érezhetik: most fedezték fel Toszkána legjobban őrzött titkát.

San Galgano kolostor

Fotó: Unsplash

A ciszterci kolostor romja a Chiusdino és Monticiano városkák között elterülő mezőn található. Az 1200-as években épült San Galgano apátság csupán egyetlen évszázadnyi dicsőségnek örvendhetett, amikor az erős Sienai Köztársaság szövetségese volt. De még ez a szövetség sem tudta megakadályozni, hogy ne dúlják fel zsoldosok, és a XV. század óta a kolostor szinte teljesen elhagyatott volt. Napjainkban egy kis múzeum és felújított épületek találhatók a kolostor romjai mellett, amelyek szabadon látogathatók.

Bagni di Petriolo

Fotó: 123rf

Toszkána több területén is találhatók termálvizes források, amelyek már ingyenes fürdők (bagni) egész hálózatát alkotják. Bagni di Petriolónál kénes termálvíz tör fel a talajból, egy sor elmeszesedett, lubickolásra tökéletesen megfelelő „fürdőkádat" alkotva. A víz 43 fokos hőmérséklettel tör a felszínre, de fokozatosan lehűl amint a természetes medencékbe kerül, ahonnan aztán a fűtött uszodaként működő Farma folyóba csordul alá.

Monticiano és Val di Merse

Fotó: 123rf

A túrázást kedvelők a Merse folyó mentét átszövő számos ösvény egyikén távolodhatnak el Monticiano gyönyörű középkori városától. A meder sziklás foltjai sietős vízeséseket és fürdésre alkalmas, tiszta medencéket képeznek. Toszkána nagy részétől eltérő módon ez a terület szinte teljes egészében erdőkkel borított, ami azt jelenti, hogy mindig közel vannak az árnyékos helyek. Az ösvények egy része a legeltetés ősi útját követi. Monticianóban egyszerű, de megfelelő szállás és étkezési lehetőségek várják azokat a túrázókat vagy motorosokat, akiknek egy kényelmes ágyra, forró zuhanyra vagy tisztességes ételre van szükségük.

Massa Marittima

Fotó: 123rf

A Tirrén-tenger partvidékéhez közeledve található város, Massa Marittima túlélt már pestisjárványt, ostromokat, maláriát és a náci megszállást is. Fejlett turisztikai infrastruktúrájának köszönhetően remek kiindulópont Toszkána középső része, valamint a közeli tengerpartok felfedezéséhez. A várost őrtornyokkal teletűzdelt ősrégi várfal övezi, az 1200-es években felépült katedrálisában pedig jelentő értéket képviselő freskók és szobrok találhatók.

AMI MÉG ÉRDEKELHET